Ve sonunda Almanya'nın istediği oldu... Bu karara Scholz çok sevinecek

Ve sonunda Almanya'nın istediği oldu... Bu karara Scholz çok sevinecek

Avrupa Birliği, Ukrayna'ya yardım konusunda anlaştı. Söz konusu kararla birlikte Almanya'nın istediği de gerçekleşmiş oldu. Zira, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bir süredir bu kararın çıkması için bastırıyordu.

Avrupa Birliği, Macaristan'ın engellemesiye karşılaşan Ukrayna'ya yardım paketi için sonunda anlaşmaya vardı.

AB Konsey Başkanı Charles Michel, sosyal medya hesabından, "27 AB ülkesi Ukrayna'ya 50 milyar euroluk tahsisi onayladı" diye yazdı. Michel, "Bu karar Ukrayna için istikrarlı, uzun vadeli ve öngörülebilir finansman sağlayacaktır" dedi.

Macaristan'ın da itirazını son anda geri çektiği belirtildi.

ALMANYA'NIN İSTEDİĞİ OLDU

Söz konusu kararla birlikte Almanya'nın istediği de gerçekleşmiş oldu. Zira, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bir süredir bu karar için bastırıyordu. Macaristan Hükümet Başkanı Viktor Orban'ın veto tehdidiyle ilgili olarak Berlin, hedefin "onu ikna etmek" olduğunu belirtmiş bunda da bir süre sonra başarılı olmuştu.

Almanya, AB'de Ukrayna için planlanan 50 milyar Euro'luk ekonomik yardım çabalarının karşılığını bugünkü açıklamayla birlikte almış oldu.

ALMANLAR RAHATSIZ

Öte yandan, Alman halkının bu konuya bir süredir tepkisi sürüyor.

Almanya, ABD'den sonra Ukrayna'ya en çok yardımda bulunan ülke konumunda. Son olarak ABD'nin de sahadan çekilmesiyle beraber, Almanya Rusya ile karşı karşıya kalmış durumda. Alman basını da son dönemde, bu savaşın Ukrayna'dan sonra en büyük kaybedenenin Almanya olduğunu yazıyor.

Başbakan Olaf Scholz, Ukrayna'yı hem askeri hem de ekonomik olarak desteklemeye sürdürse de Almanlar bu durumdan pek de hoşnut değil.

Zira ülkede, Rusya-Ukrayna savaşından sonra 1 milyondan fazla Ukrayna vatandaşı yaşamaya başladı. Almanlar, çok sayıdaki Ukraynalı vatandaşın ülkelerine gelmesinden rahatsızlığını dile getiriyor. Devlet desteğini alan Ukraynalılar, dil eğitimlerinden işe, oturdukları evlerden sosyal yardım parasına kadar birçok imkandan yararlanabiliyor.

Ayrıca Almanya'nın Ukrayna'ya bu derece desteği, Almanları kızdırıyor. Söz konusu durum, ülke ekonomisini de etkiliyor. Savaşa ayrılan bütçeyle birlikte Rusya ile bozulan ilişkiler ve bir milyonun üzerinde ek yük düşünüldüğünde Almanlar, yükselen enflasyondan da, artan benzin fiyatlarından da hem savaşı hem de Ukraynalıları sorumlu tutuyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT