Almanya'da deprem ihtimali ne kadar yüksek?

Almanya'da deprem ihtimali ne kadar yüksek?

Türkiye ve Suriye'deki depremler sonrasında insanlar Almanya'da deprem ihtimalini ve daha önce olmuş depremleri merak ediyor. Sizler için Almanya'da deprem konusunu araştırdık.

Bir deprem felaketi Türkiye ve Suriye'de 37.000'den fazla can aldı. Depremin büyüklüğü 7.8'e ulaştı. Bu gücün yıkıcı etkileri oldu. Geçmişte Almanya'da da şiddetli depremler oldu.

Almanya deprem geçmişi / ne zaman oldu?

Deutschland erdbeben 

16 Kasım 1911'de, son zamanların en güçlü depremi güneybatı Almanya'yı salladı. Albstadt'ta Swabian Jura'da 5.8 büyüklüğe ulaştı. Bu, Türkiye'deki 7.8 büyüklüğündeki depremin sadece iki puan altındayken, Anadolu depreminin enerjisi bin kat daha fazlaydı.

Bununla birlikte, Swabian Jura'daki deprem, güney Almanya'da önemli ölçüde maddi hasara neden oldu. En az 6250 bina etkilendi.

Oradaki inşaat yönetmelikleri artık o kadar yüksek ki, binalar bu büyüklükteki depremlere dayanmak zorunda. Tekrar güçlü sarsıntılar olması halinde, o zamana göre daha az hasar olacağı tahmin ediliyor.

Ülkenin batısında daha güçlü depremler de yaşandı. Köln'ün batısında, güçlü bir jeolojik kırılma, yani kayadaki tektonik bir yırtılma veya kırılma noktası olan Erftsprung var. GFZ Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi'ne göre, Aşağı Ren Körfezi'nde 6,5 büyüklüğünde depremler oldukça olası.

13 Nisan 1992'de 5.9 büyüklüğündeki Roermond depremi Hollanda ve Almanya'yı salladı. Deprem, Aşağı Ren Körfezi'nin kuzeybatısında meydana geldi. 1756'dan beri bölgenin en şiddetli depremi olan bu deprem, çok sayıda yaralanmaya ve önemli ölçüde maddi hasara neden oldu.

Almanya'da deprem riski ne kadar yüksek?

Depremler için GFZ Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi açıklaması şöyle: "İstatistiksel analizler, Aşağı Ren Körfezi'nde yaklaşık her 100 ila 300 yılda bir 5,5 büyüklüğünde bir depremin beklenebileceğini gösteriyor. Her 1000 ila 3000 yılda bir 6,5 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor. ”

2020'den itibaren yapılan bir risk analizi, Köln şehri için de uyarıda bulunuyor. GFZ'nin açıklamasına göre eski yapılara sahip binaların özellikle etkilenmesi muhtemel. Hesaplamalara göre, Köln şehrindeki tahmini 170.000 konut binasının 10.000'inden fazlası orta ila şiddetli bina hasarına maruz kalabilir.

Almanya'da deprem oluyor mu?

Almanya'da depremler meydana gelebiliyor, ancak genellikle daha küçük ölçekli ve nadiren hasara yol açan depremler olur. Almanya, deprem açısından dünya genelinde yüksek riskli bölgelerden biri değildir. Almanya'nın güneyinde, özellikle Bavyera ve Baden-Württemberg eyaletlerinde, biraz daha fazla deprem aktivitesi görülebilir. Ancak, genellikle Japonya, Türkiye, İran, Amerika Birleşik Devletleri gibi deprem riski daha yüksek olan ülkelerde daha büyük ölçekli ve daha sık depremler meydana gelir.

Almanya'da neden deprem olmuyor

Almanya, deprem açısından dünya genelinde yüksek riskli bölgelerden biri değildir çünkü ülke, aktif deprem kuşakları üzerinde yer almamakta. Almanya, tektonik plakaların birbirine sürtünmesi gibi doğrudan deprem riski yaratan büyük tektonik olayların etkisi altında değildir. Bununla birlikte, Almanya'da bazı aktif fay hatları ve volkanik alanlar bulunmaktadır, bu nedenle ülkede küçük ölçekli depremler meydana gelebilmektedir. Ancak, genel olarak Almanya, deprem açısından düşük riskli bir ülkedir.

Almanya'da en son deprem ne zaman oldu

Almanya'da son zamanlarda meydana gelen önemli depremler nadir görülmektedir ve genellikle çok küçük ölçekli depremlerdir. En son önemli deprem, 2011 yılında Bavyera'da (Güney Almanya) meydana geldi. Bu deprem 5,5 büyüklüğünde ve merkez üssü Füssen kasabası yakınlarındaydı. Ancak, deprem ciddi hasar veya can kaybına neden olmadı. Sonrasında Almanya'da sadece küçük çapta depremler yaşanmıştır.

HABERE YORUM KAT