Şansölye Scholz'un Ukrayna inadı Almanları fena kızdıracak

Şansölye Scholz'un Ukrayna inadı Almanları fena kızdıracak

Alman halkı Ukrayna'ya yapılan yardımlardan memnun olmasa da Almanya Başbakanı Scholz bugün yaptığı açıklamada, "Almanya Ukrayna'ya silah sevkiyatının dünyadaki en büyük destekçisi olacaktır" dedi.

Federal Şansölye Olaf Scholz Ukrayna'yı desteklediğini kesin bir dille yeniden ifade etti. Bugün Federal Meclis'teki bütçe görüşmeleri kapsamında yapılan genel görüşmede bir kez daha bunun Avrupa'da daha geniş bir zemine oturtulması çağrısında bulundu. Scholz, ABD'nin destek sağlamadaki olası başarısızlığına ilişkin olarak "Bunu tek başımıza yapabileceğimize inanmak kibir olur" dedi.

Şansölye, Rusya tarafından işgal edilen ülkeye yardım konusunda ABD'de yaşanan bütçe anlaşmazlığına atıfta bulunarak ABD'yi Ukrayna'yı yalnız bırakmamaya ikna etmenin önemli olduğunu söyledi. Ancak Scholz, "Eğer bu başarılamazsa, Almanya Ukrayna'ya silah sevkiyatının dünyadaki en büyük destekçisi olacaktır" dedi. Scholz, bu nedenle "daha fazla ülkenin aktif olarak katılmasının" önemli olduğunu vurguladı.

"TÜM MESELE BU"

Scholz, "Ukrayna'yı özgürlük mücadelesinde desteklemeye devam etmeliyiz, ki tüm mesele de budur" derken, "Avrupa'da barış ve güvenlik için Ukrayna'ya verdiğimiz destekten vazgeçmemeliyiz, bu bizim yükümlülüğümüzdür" diye belirttti. Scholz, "Almanya önemli katkılarda bulunmaya devam edecektir, zira Avrupa'da sınırlar artık zorla değiştirilmemelidir" dedi.

Şansölye, "Silah tedariki de dahil olmak üzere daha fazla ülkenin aktif bir rol oynamasını istiyoruz" dedi. Scholz, "Federal Hükümet bu konuda kararlıdır. Ukrayna'yı yalnız bırakmamak hukuk devletinin dostları için bir meseledir" dedi.

Scholz'un ısrarı üzerine Perşembe günü Brüksel'de yapılacak olan AB üye ülkeleri özel zirvesinde de Ukrayna'ya destek konusu ele alınacak.

ALMANLAR ÇOK KIZACAK

Öte yandan, Almanya, ABD'nin ardından Ukrayna'ya en çok askeri yardım yapan ülke konumunda bulunuyor.

Almanya, daha önce birçok defa Ukrayna'ya askeri yardım yapmıştı.

Geçen haftalarda Alman basını, ABD'nin Ukrayna cephesinden çekildiğini, Almanya'nın burada yalnız kaldığını ve Ukrayna'dan sonra bu savaşın en büyük kaybedeninin Almanya olacağını yazmıştı. Scholz'un bu tavrı, Alman basınında da geniş yankı bulacak.

Yapılan bir ankete göre ise, Alman vatandaşlarının yarıdan fazlası Ukrayna'ya yapılan askeri yardımın azaltılmasından yana olduğunu söylemişti. Almanların %54'ü Ukrayna'ya yapılan yardımlardan tasarrufa gidilmesini savunmuştu.

Kısacası, Almanlar bu durumdan pek de hoşnut değiller...

Zira ülkede, Rusya-Ukrayna savaşından sonra 1 milyondan fazla Ukrayna vatandaşı yaşamaya başladı. Almanlar, çok sayıdaki Ukraynalı vatandaşın ülkelerine gelmesinden rahatsızlığını dile getiriyor. Devlet desteğini alan Ukraynalılar, dil eğitimlerinden işe, oturdukları evlerden sosyal yardım parasına kadar birçok imkandan yararlanabiliyor.

Ayrıca Almanya'nın Ukrayna'ya bu derece desteği, Almanları kızdırıyor. Söz konusu durum, ülke ekonomisini de etkiliyor. Savaşa ayrılan bütçeyle birlikte Rusya ile bozulan ilişkiler ve bir milyonun üzerinde ek yük düşünüldüğünde Almanlar, yükselen enflasyondan da, artan benzin fiyatlarından da hem savaşı hem de Ukraynalıları sorumlu tutuyor.

ARTI49

FOTOĞRAF: AA

HABERE YORUM KAT
1 Yorum