Scholz'dan tepki çekecek "50 milyar Euro'luk yardım"... Hedef: Macar lider Orban'ı ikna etmek...

Scholz'dan tepki çekecek "50 milyar Euro'luk yardım"... Hedef: Macar lider Orban'ı ikna etmek...

Olaf Scholz, Avrupa Birliği zirvesinde Ukrayna lehine oy birliğiyle karar alınmasını istiyor. Macaristan'ı ikna etmeye çalışan Almanya, Ukrayna için planlanan 50 milyar Euro'luk ekonomik yardım için çabalıyor. Ancak Alman halkı bu konudan rahatsız...

Hükümet çevrelerine göre, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bu hafta yapılacak Avrupa Birliği zirvesinde Ukrayna lehine oy birliğiyle karar alınmasını istiyor.

Macaristan Hükümet Başkanı Viktor Orban'ın veto tehdidiyle ilgili olarak Berlin'de yapılan açıklamada, hedefin "onu ikna etmek" olduğu belirtildi. Bu özellikle Ukrayna için planlanan 50 milyar Euro'luk ekonomik yardım için geçerli...

ALMANYA UĞRAŞIYOR

Almanya'nın ayrıca Macaristan devlet adamı Orban'ın Ukrayna ile başlaması planlanan katılım müzakerelerini kabul etmesini sağlamak için elinden geleni yaptığı da belirtildi.

Bu kapsamda Alman hükümeti, AB Komisyonu'nun Macaristan için "hukuk devleti açıkları" nedeniyle dondurulan on milyar Euro'yu zirve öncesinde serbest bırakma planını doğru buluyor. Almanya bu şekilde Macaristan'a karşı bir strateji yürütmüş olacak.

Scholz ayrıca, AB-Batı Balkanlar zirvesi için Brüksel'e gitmeden önce Çarşamba günü Federal Meclis'te bir hükümet açıklaması yapmayı planlıyor. Avrupa devlet ve hükümet başkanları daha sonra Perşembe ve Cuma günleri Aralık ayı olağan zirvesi için Belçika'nın başkentinde bir araya gelecek.

ALMANLAR TEPKİLİ

Öte yandan, Alman halkının bu konuya tepkisi sürüyor.

Almanya geçen haftalarda da Ukrayna'ya yine askeri yardım içeren bir paket sözü vermişti. Başbakan Olaf Scholz da Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceklerini söylemişti. Ancak Almanlar bu durumdan pek de hoşnut değil.

Zira ülkede, Rusya-Ukrayna savaşından sonra 1 milyondan fazla Ukrayna vatandaşı yaşamaya başladı. Almanlar, çok sayıdaki Ukraynalı vatandaşın ülkelerine gelmesinden rahatsızlığını dile getiriyor. Devlet desteğini alan Ukraynalılar, dil eğitimlerinden işe, oturdukları evlerden sosyal yardım parasına kadar birçok imkandan yararlanabiliyor.

Ayrıca Almanya'nın Ukrayna'ya bu derece desteği, Almanları kızdırıyor. Söz konusu durum, ülke ekonomisini de etkiliyor. Savaşa ayrılan bütçeyle birlikte Rusya ile bozulan ilişkiler ve bir milyonun üzerinde ek yük düşünüldüğünde Almanlar, yükselen enflasyondan da, artan benzin fiyatlarından da hem savaşı hem de Ukraynalıları sorumlu tutuyor.

ARTI49

Fotoğraf: AA

HABERE YORUM KAT
1 Yorum