Alman basını "tehlikeyi" yeni fark edebildi: Ukrayna savaşının en büyük kaybedeni Almanya

Alman basını "tehlikeyi" yeni fark edebildi: Ukrayna savaşının en büyük kaybedeni Almanya

Alman basını, Ukrayna-Rusya savaşında ABD'nin rakibinin artık Putin değil Biden olduğunu, bu yüzden de savaş alanından ayrıldığını yazarak, "Daha şimdiden Ukrayna'dan sonra Almanya bu savaşın en büyük kaybedeni olacak gibi görünüyor" yorumunda bulundu.

Rusya-Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, Almanya'nın Ukrayna'ya sınırsız desteği de tartışılmaya devam ediliyor.

Alman Focus dergisindeki bir yazı ise dikkat çekti.

Gabor Steinart imzalı yazdıa, çatışmaları Rusya'nın kazanması durumunda Berlin'in Kiev'den sonra en büyük kaybeden olma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Yazıda, "Almanya, koruyucusu ABD olmadan hayata hazırlanmalı ve dış ve güvenlik politikasını yeniden düşünmeli" denilirken, "Amerikalılar Avrupa savaş alanından çekiliyor. Birkaç hafta içinde yardımların son dilimi de tükenecek. Cumhuriyetçiler 'Önce Amerika' politikasına döndüler. Trump artık dayanışma göstermek istemiyor, artık rakibi Putin değil Biden" diye belirtildi.

"ALMANYA BU SAVAŞIN EN BÜYÜK KAYBEDENİ OLACAK..."

Steinmart'ın yazısında, "Daha şimdiden Ukrayna'dan sonra Almanya bu savaşın en büyük kaybedeni olacak gibi görünüyor" diye ifade ederken, şunları söyledi:

"Ülkemiz güvenliğini, refahını ve dünyadaki itibarını kaybediyor. Almanya Doğu Avrupa hinterlandını kaybetti. Almanya-Rusya ekonomik ilişkilerinin zirvesinde ticaret hacmi 80 milyar euronun, yani dış ticaretimizin yüzde dördünün üzerindeydi. Almanya, Amerika vasisi olmadan hayata hazırlanmalı. Ancak yeniden silahlanma, Almanya içindeki dağıtım çatışmalarının yoğunlaşması anlamına geliyor. Savunma harcamalarının genişlemesi ile refah devletindeki statükonun aynı anda korunmasını hayal etmek zor. ABD'den sonra Almanya Ukrayna'yı en çok destekliyor. Ancak GSYİH ile karşılaştırıldığında, ABD'den (yüzde 0,3) çok daha fazla destek veriyor (yüzde 0,5). Amerikalılar desteği keserse Almanya, 2024 federal bütçesinin yaklaşık yüzde 16'sını Ukrayna'ya harcamak zorunda kalacak. Yoksa askeri yenilgi kaçınılmaz olur. Sonuç olarak Almanya, savaş sonrası Amerikalıların el atmasıyla ilerledi. Bu sağlam destek bizi başkalarının emperyal arzularından korudu. Bu koruma altında iyi işler yaptık. Bu destek giderek gevşemeye başladı. Almanya, Amerikalı koruyucularının olmadığı bir hayata (ki bu her zaman bir Rus mahallesinde yaşanacak bir hayat olacak) hazırlanmalı."

ARTI49

HABERE YORUM KAT
1 Yorum