Almanya'da 2024 yılı asgari ücreti

Almanya'da 2024 yılı asgari ücreti

Almanya'nın 2024 yılında yasal asgari ücreti 12 Euro'dan 12,41 Euro'ya, ardından Ocak 2025'te tekrar 12,82 Euro'ya yükselecek.

Almanya Asgari Ücret Komisyonu, hem 2024 hem de 2025'te asgari ücretin 41 sent artmasını sağlayacak olan ülkenin asgari ücretinin önümüzdeki iki yıldaki artışına ilişkin planlarını haziran ayında açıkladı.

Üç işveren temsilcisi, üç sendika yetkilisi, iki akademisyen ve bir başkandan oluşan Komisyon, asgari ücret ayarlamalarına iki yılda bir karar veriyor. Ancak bu kez kararda oybirliğiyle bir karara varılamadı. Komisyondaki çalışan temsilcileri o zamandan bu yana karara karşı olduklarını ifade ederek, oyların reddedildiğini iddia etmişti.

Alman Sendikalar Konfederasyonu (DGB) yönetim kurulu üyesi ve Asgari Ücret Komisyonu üyesi Stefan Körzell, "sadece orta düzeyde bir düzenlemenin" kabul edilemez olduğunu belirterek kararı eleştirmişti.

Körzell, 6 milyona yakın asgari ücretli çalışanın ciddi bir reel ücret kaybı yaşayacağını savunarak, yeterli korumayı sağlamak ve enflasyonu dengelemek için asgari ücretin en az 13,50 avroya çıkarılması gerektiğini vurgulamıştı. Temmuz ayı itibarıyla bu oran yüzde altının üzerinde seyrediyordu.

Ancak Komisyondaki işverenler ve başkan bu öneriyi reddetti.

HABERE YORUM KAT