Alman Bakan, Alman halkını dinlemedi!

Alman Bakan, Alman halkını dinlemedi!

Her iki Almandan biri Ukrayna'ya yapılan yardımlardan "tasarruf edilsin" istiyor. Ancak Alman Bakan Robert Habeck, Almanya'da "borç freni" nedeniyle Kiev'e verilen desteğin başarısızlığa uğramaması gerektiğini belirterek "yardımları" savundu.

Almanya'nın Ukrayna'ya olan desteği çokça tartışılıyor.

Almanya'da "bütçe krizi" tartışmalarının dumanı daha tüterken, geçen günlerde dikkat çeken bir anket çalışması yapılmış ve çıkan sonuçlar dikkat çekmişti.

Ankete göre, ülkedeki bütçe krizinden çıkış yolunu harcamaların kısılmasında gören Alman vatandaşları, Ukrayna'ya yapılan yardımlardan "tasarruf edilsin" demişti. Ankete göre, Alman vatandaşlarının yarıdan fazlası Ukrayna'ya yapılan askeri yardımın azaltılmasından yana olduğunu göstermişti. Almanların %54'ü Ukrayna'ya yapılan yardımlardan tasarrufa gidilmesini savunurken, %41'i ise askeri desteğin aynen devamını istemişti.

ALMAN HALKINI DİNLEMEDİ

Ancak Alman hükümetinin, her iki Almandan birinin istemediği bu konuda ısrarı, desteği ve açıklamaları sürüyor.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck yaptığı yeni açıklamada, Ukrayna'daki durumdan endişe duyduğunu belirterek, Almanya'da "borç freni" nedeniyle Kiev'e verilen desteğin başarısızlığa uğramaması gerektiğini ifade etti.

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’a röportaj veren Habeck, ülkesinin Ukrayna’ya yardımının sadece "bir güvenlik meselesi" değil, verilen sözlerden sonra “onur meselesi" olduğunu dile getirdi.

"UKRAYNA'YA YÖNELİK DESTEĞİN..."

Ukrayna için 17 milyar Euro'nun 2024 bütçesinden karşılanması konusunda Alman koalisyon ortaklarının anlaşmaya vardıklarını hatırlatan Habeck, "Ancak uluslararası durumun nasıl değiştiğini görüyoruz. Eğer kendi güvenlik çıkarlarımızı ciddiye alıyorsak, Ukrayna'ya yönelik desteğin borç freni nedeniyle başarısızlığa uğramaması gerekir. Eğer milyarlarca Euro'luk yardımı artırmamız gerekiyorsa, bu acil durumu da çözmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Batı'nın gücünün tükendiğini düşündüğünü savunan Habeck, "Ve ne yazık ki Kiev’e desteğin parçalanması yönünde gerçek bir tehlike var. Bu nedenle Almanya'nın daha fazla sorumluluk almaya hazır olması gerekiyor. Putin, Avrupa'nın barış düzenini bozmaya çalışıyor, buna izin veremeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

"BU BİR SEÇENEK DEĞİL"

Robert Habeck, Almanya’nın Kiev’e söz verdiği yardımlar için şu anda ek kredi almadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Ancak durum daha da kötüleşirse, tamamen harekete geçebilecek durumdayız. Bu konuda hep birlikte anlaştık. Çünkü bütçeden başka bir şey gelmiyor. Bütçede tasarruf tartışmalarının ne kadar zorlu olduğunu şimdiden görebiliyoruz. Tam tersi, Putin'i arayıp 'bütçe sorunumuz var, lütfen çekilir misin, ödeyemiyoruz' diyemeyiz. Karar verebileceğimiz tek şey Ukrayna'yı desteklememek olacaktır. Bu bir seçenek değil."

Almanya Anayasa Mahkemesi, Kasım'da koalisyon hükümetinin, Kovid-19 salgını döneminden kalma 60 milyar Euro'luk kullanılmamış krediyi iklim fonuna aktarma kararının anayasaya aykırı olduğuna karar vermesinin ardından Alman hükümeti, bütçe açığını gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 0,35'i ile sınırlayan anayasadaki borç freni mekanizmasını 2023 için askıya almış ve 2024 için borç frenini koruma kararına varmıştı.

ALMANLAR İSTEMİYOR

Almanya'da bütçe krizi tartışmalarının dumanı daha tüterken, Berlin merkezli bir Alman enstitüsü

Öte yandan, Almanya geçen gün Ukrayna'ya askeri yardım göndermişti. Ve Almanya her defasında Ukrayna'ya askeri yardım içeren bir paket sözü vermeyi de sürdürüyor. Başbakan Olaf Scholz da Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceklerini söylemişti. Ancak Almanların bu durumdan pek de hoşnut olmadığı yapılan son anketle de görüldü.

Zira ülkede, Rusya-Ukrayna savaşından sonra 1 milyondan fazla Ukrayna vatandaşı yaşamaya başladı. Almanlar, çok sayıdaki Ukraynalı vatandaşın ülkelerine gelmesinden rahatsızlığını dile getiriyor. Devlet desteğini alan Ukraynalılar, dil eğitimlerinden işe, oturdukları evlerden sosyal yardım parasına kadar birçok imkandan yararlanabiliyor.

Ayrıca Almanya'nın Ukrayna'ya bu derece desteği, Almanları kızdırıyor. Söz konusu durum, ülke ekonomisini de etkiliyor. Savaşa ayrılan bütçeyle birlikte Rusya ile bozulan ilişkiler ve bir milyonun üzerinde ek yük düşünüldüğünde Almanlar, yükselen enflasyondan da, artan benzin fiyatlarından da hem savaşı hem de Ukraynalıları sorumlu tutuyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT