Almanlar hükümetten "Bürgergeld" ve "Ukrayna" konusunda "tasarruf" bekliyor...

Almanlar hükümetten "Bürgergeld" ve "Ukrayna" konusunda "tasarruf" bekliyor...

Almanya'da bütçe krizi tartışmalarının dumanı daha tüterken, Almanlar "Bürgergeld" ve "Ukrayna" konusunda hükümete seslenerek "tasarruf" istedi...

Almanya'da bütçe krizi tartışmalarının dumanı daha tüterken, Berlin merkezli bir Alman enstitüsü olan "infratest dimap", konuyla ilgili olarak dikkat çeken bir anket çalışması yaptı.

Ankete göre, ülkedeki bütçe krizinden çıkış yolunu harcamaların kısılmasında gören Alman vatandaşları, özellikle iki konuda yardımların azaltılmasını savunuyor.

HER İKİ ALMANDAN BİRİ...

Almanlar; Vatandaşlık parası (Bürgergeld) ve Ukrayna'ya yapılan askeri yardımların azaltılmasını savunuyor.

Yapılan ankete göre, Almanların %64'ü "Bürgergeld"den tasarrufa gidilmesi gerektiğini düşünüyor. Almanların yalnızca %31'i bu kalemde tasarrufa gidilmemesi gerektiğini söylüyor.

"BÜRGERGELD" NEDİR

Almanya'da hiç çalışmamış, bir yıldan fazla işsiz kalmış veya çalışmasına rağmen çok az para kazanan kişilere belirli koşullar altında destek sağlar.

Bir nevi iş bulma kurumu olan "Jobcenter"dan kendiniz ve aileniz için maddi destek alabilirsiniz. Bu desteğe "Bürgergeld" deniyor.

UKRAYNA'YA DESTEK...

Yine Alman vatandaşlarının yarıdan fazlası Ukrayna'ya yapılan askeri yardımın azaltılmasından yana. Almanların %54'ü Ukrayna'ya yapılan yardımlardan tasarrufa gidilmesini savunurken, %41'i ise askeri desteğin aynen devamını istiyor.

Öte yandan, Almanya geçen gün Ukrayna'ya askeri yardım göndermişti. Ve Almanya her defasında Ukrayna'ya askeri yardım içeren bir paket sözü vermeyi de sürdürüyor. Başbakan Olaf Scholz da Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceklerini söylemişti. Ancak Almanların bu durumdan pek de hoşnut olmadığı yapılan son anketle de görüldü.

Zira ülkede, Rusya-Ukrayna savaşından sonra 1 milyondan fazla Ukrayna vatandaşı yaşamaya başladı. Almanlar, çok sayıdaki Ukraynalı vatandaşın ülkelerine gelmesinden rahatsızlığını dile getiriyor. Devlet desteğini alan Ukraynalılar, dil eğitimlerinden işe, oturdukları evlerden sosyal yardım parasına kadar birçok imkandan yararlanabiliyor.

Ayrıca Almanya'nın Ukrayna'ya bu derece desteği, Almanları kızdırıyor. Söz konusu durum, ülke ekonomisini de etkiliyor. Savaşa ayrılan bütçeyle birlikte Rusya ile bozulan ilişkiler ve bir milyonun üzerinde ek yük düşünüldüğünde Almanlar, yükselen enflasyondan da, artan benzin fiyatlarından da hem savaşı hem de Ukraynalıları sorumlu tutuyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT