Scholz bu kez hem Putin'i hem de Almanları kızdıracak

Scholz bu kez hem Putin'i hem de Almanları kızdıracak

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya desteğini bir kez daha açıklarken, Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyeliğini de büyük ölçüde savunduklarını söyledi. Scholz'un sözleri hem Rusya Devlet Başkanı Putin'i hem de Almanları kızdıracak gibi görünüyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bir kez daha Ukrayna'ya sahip çıktı.

Scholz, Brüksel'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Ukrayna'ya ilişkin üyelik müzakereleri önerilerini büyük ölçüde desteklediklerini vurgularken, "Ortak bir Avrupa anlayışı geliştirmek üzere aktif şekilde çaba sarf edeceğiz" diye belirtti.

"UKRAYNA SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA..."

Şansölye Scholz, Macaristan'ın Ukrayna'nın AB üyelik müzakereleri hakkındaki görüşünün sorulması üzerine de "Bunun Avrupa'da gerekli bir tartışma olduğuna kesinlikle eminim. Çeşitli katılım süreçlerinde ilerleme kaydetmeliyiz. Batı Balkan ülkeleri, Gürcistan, Ukrayna ve Moldova ile genişlemeyi görüşüyor olmamız AB'nin aldığı bir karardır. Ukrayna söz konusu olduğunda, ihtiyaç duydukları tüm tedbirleri alabilmeleri için katılımlarını desteklememiz gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna'ya yardımın devam ettirilmesinin önemine dikkati çeken Scholz, "Bu Ukrayna'nın halen devam etmekte olan Rus saldırganlığına karşı direnişini sürdürebilmesi için gerekli zemini yaratmak ve açık bir destek işareti göndermek açısından önemlidir. Bu, ülkelerini savunan cesur Ukrayna vatandaşlarına yönelik bir işaret olduğu kadar, Avrupa Birliği ve üye ülkelerin Ukrayna'ya verdikleri desteği azaltacaklarına güvenemeyeceğini bilmesi gereken Rusya Devlet Başkanına da yönelik bir işarettir" ifadelerini kullandı.

Scholz'un sözleri hem Rusya Devlet Başkanı Putin'i hem de Almanları kızdıracak gibi görünüyor.

ALMANLAR TEPKİLİ

Öte yandan, Almanya geçen haftalarda da Ukrayna'ya askeri yardım içeren bir paket sözü vermişti. Başbakan Olaf Scholz da yine Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceklerini söylemişti. Ancak Almanlar bu durumdan pek de hoşnut değil.

Zira ülkede, Rusya-Ukrayna savaşından sonra 1 milyondan fazla Ukrayna vatandaşı yaşamaya başladı. Almanlar, çok sayıdaki Ukraynalı vatandaşın ülkelerine gelmesinden rahatsızlığını dile getiriyor. Devlet desteğini alan Ukraynalılar, dil eğitimlerinden işe, oturdukları evlerden sosyal yardım parasına kadar birçok imkandan yararlanabiliyor.

Ayrıca Almanya'nın Ukrayna'ya bu derece desteği, Almanları kızdırıyor. Söz konusu durum, ülke ekonomisini de etkiliyor. Savaşa ayrılan bütçeyle birlikte Rusya ile bozulan ilişkiler ve bir milyonun üzerinde ek yük düşünüldüğünde Almanlar, yükselen enflasyondan da, artan benzin fiyatlarından da hem savaşı hem de Ukraynalıları sorumlu tutuyor.

ARTI49

Fotoğraf: AA

HABERE YORUM KAT