Almanya'da grevler nedeniyle işe geç kalırsanız, kovulabilirsiniz

Almanya'da grevler nedeniyle işe geç kalırsanız, kovulabilirsiniz

Almanya'da protesto ve grevlere bağlı oluşan trafik nedeniyle işe geç kalırsanız, önce uyarı alıp ardından işten çıkarılabilirsiniz. İşte detaylar...

Almanya'da hükümetin tarım politikalarına karşı eylem süreci başlatan çiftçiler, kamuoyu oluşturabilmek adına, eylemlerinde trafiğin en yoğun olduğu bölgeleri tercih ediyor. Çiftçiler genellikle kalabalık otoyollara, traktörleriyle inerek, sıkışıklığa neden oluyor.

Çiftçilerin protestolarını, demiryollarında süren grevler takip ediyor. Makinistlerin grevi, her gün yüz binlere varacak sayıda Alman vatandaşının, hayatın gündelik akışı dışında hareket etmesine neden oluyor.

Peki bu iki olaya bağlı olarak işe geç kaldığınız durumda, iş veren sözleşmenizi feshedebilir mi?

İşte yanıtlar...

Alman basınına konuşan Avukat Alexander Bredereck, çalışanların gecikme konusunda amirlerini derhal bilgilendirmemeleri halinde "uyarı" alma riskiyle karşı karşıya olduklarını belirtiyor. İşten çıkarmanın, ancak görev ihlalinin ciddiyetine bağlı olarak, birkaç etkili uyarı yapılmışsa bir seçenek olarak görülebileceğine dikkat çekiyor.

Bredereck, "Örneğin, çalışan üç yıl boyunca tamamen doğru davranmışsa, önceki uyarının kınama ve uyarı işlevi artık geçerli değildir" diye ekliyor.

"KASIT ARANABİLİR"

Avukat, otobüs veya tren seferlerinin türlü nedenlerle iptal edilmesi halinde, çalışanların olası gecikmelere karşın, amirlerini mutlaka bilgilendirmesi gerektiğini ifade ediyor. Şayet iptal ve gecikmelere dair bilinen bir takvim varsa ve bu halin kendisi tekrara düşüyorsa, çalışanlara "tedbir alma" zorunluluğu doğuyor.

Yani bir grevin olacağı kamuoyu tarafından biliniyor ve siz buna "kasıtlı olarak" uygun alternatifler geliştirmiyorsanız, uyarı cezasının ardından, hatanızın tekrarı halinde işten çıkarılabilirsiniz.

ARTI49

HABERE YORUM KAT