Almanlar ofise gitmektense işten ayrılmayı tercih ediyor

Almanlar ofise gitmektense işten ayrılmayı tercih ediyor
Birçok şirket çalışanlarını evden çalışmak yerine ofiste görmek istiyor. Ancak, küresel çapta yapılan bir anket, çalışanlarını devam zorunluluklarıyla oyaladıklarını gösteriyor. Özellikle Almanlar iş-yaşam dengesine önem veriyor.

Birçok insan artık evden çalışma ayrıcalıklarından mahrum kalmak istemiyor. Almanya'da çalışanların çoğu ofise daha sık gitmektense işten ayrılmayı bile tercih ediyor. İşverenleri tarafından on iki ay öncesine göre daha fazla ofiste olmaları istenenlerin yüzde 53'ü yeni bir iş arıyor.

Bu durum, Page Group personel danışmanlığı tarafından 2140'ı Almanya'da olmak üzere dünya çapında ofis işlerinde çalışan yaklaşık 50.000 kişiyle yapılan bir ankette ortaya çıktı.

OFİSE GİTMEYE PEK DE İSTEKLİ DEĞİLLER

Koronavirüs pandemisinden bu yana evden çalışmayı zorunlu hale getiren ve uzun süre buna izin vermeye devam eden daha fazla şirket, artık çalışanlarına ofise geri dönmelerini emrediyor. Örneğin Deutsche Bank, Microsoft ve SAP sıkı devam kuralları açıkladı. Bazıları kontrolü yeniden ele almak ve ekiplerinden daha fazla üretkenlik elde etmek isterken, diğerleri boş ofis alanlarının daha verimli kullanılması gerektiğini savunuyor. Şu anda, bir yıl öncesine göre yüzde 35 daha fazla çalışan evden çalışıyor. Ancak bunların yarısından biraz azının bu konuda isteksiz olduğu görülüyor.

Bunun sonuçları olabilir. Page Group Almanya Genel Müdürü Goran Barić, “Er ya da geç işverenler üzerindeki baskının o kadar büyük olacağını tahmin ediyorum ki, kurallarını tekrar gevşetmek zorunda kalacaklar” derken, “Bunu göze alamayan şirketler muhtemelen çalışanların işten ayrılmasının bedelini ödemek zorunda kalacaklar” diye belirtti. Pek çok kişi için esnek çalışma saatleri, iş seçiminde neredeyse maaş kadar önemli.

Daha fazla esnekliğe yönelik bu eğilim küresel olarak gözlemlenebilse de, iş-yaşam dengesi hiçbir yerde Almanya'da olduğu kadar önemli değildir. Almanya'daki katılımcıların yüzde 64'ü kişisel refahı maaş artışı ile terfiye tercih ettiklerini belirtti, ki bu rakam uluslararası düzeyde en yüksek rakam durumunda. Bu oran dünya genelinde ortalama sadece yüzde 48, Avrupa'da ise yüzde 57'dir.

Ofise daha sıcak bakan tek bir grup var: 20-30 yaş arası gençler. 20 yaşındakilerin yaklaşık yüzde 21'i kariyerlerini evden çalışarak ilerletmek istediklerini söylerken, bu oran 50 yaşındakilerde sadece yüzde 12.

ARTI49