Almanya'da "Noel ateşkesi" bitti: Raylarda "süresiz grev"

Almanya'da "Noel ateşkesi" bitti: Raylarda "süresiz grev"

Deutsche Bahn'daki ücret anlaşmazlığında "Noel ateşkesi" sona erdi. Yolcular için demiryolunda bir kez daha belirsizlik var. Sendikadaki işçilerin yüzde 97'si ise süresiz grevler lehinde oy kullandı. Raylarda Çarşamba gününden itibaren grev olabilir...

Bu Pazartesi gününden itibaren Deutsche Bahn yolcularını yeniden uyarı grevleri bekleyebilir. Alman Tren Makinistleri Sendikası'nın (GDL) Deutsche Bahn ve diğer şirketlerle olan ücret anlaşmazlığında "Noel ateşkesi" yarın sona eriyor.

Dolayısıyla hafta başından itibaren grevlerin yeniden başlaması mümkün. GDL'nin Noel öncesinde üyeleri arasında yaptığı başarılı oylamanın ardından, grevler eskisinden çok daha uzun sürebilir. Katılımcıların yaklaşık yüzde 97'si süresiz grevler lehinde oy kullandı.

"VAZGEÇMEYECEĞİZ"

En azından Pazartesi ve Salı günleri Almanya'da tren seferleri normal seyrinde devam edecek.

Ücret anlaşmazlığında iki taraf arasında bir yakınlaşma şu anda öngörülemediği için demiryollarında en geç Çarşamba gününden itibaren her an grev beklenebilir. Demiryolları önceki teklifini Cuma günü bir kez daha genişletti. Bu teklif ilk kez GDL tarafından talep edilen çalışma saatlerinin azaltılmasını da içeriyordu.

Sendikanın temel talebi, vardiyalı çalışanlar için çalışma saatlerinin herhangi bir ücret kaybı olmaksızın haftada 38 saatten 35 saate indirilmesiydi. GDL halihazırda iki küçük demiryolu şirketi olan Netinera ve Go Ahead ile böyle bir anlaşmaya varmış durumda. Sendika lideri Claus Weselsky'ye göre, sendika bu sonuçları tüm sektör için bir model olarak uygulamak istiyor. Weselsky birkaç hafta önce yaptığı açıklamada, "Kendimizi piyasada benzer anlaşmalara varmaya adadık" derken, "Vazgeçmeyeceğiz" diye belirtti.

DB NE ÖNERİYOR

Geçtiğimiz Cuma günü Deutsche Bahn mevcut çalışma süresi seçeneklerini genişletmeyi teklif etti. Şimdiye kadar çalışanlar daha fazla para, daha fazla tatil ya da haftada daha az iş günü isteyip istemediklerine karar verebiliyorlardı. Örneğin, çalışma haftalarını 39 saatten 37 saate düşürebilirler, ancak yüzde 5.7 daha az ücret alırlardı. Demiryolu şimdi bu modda çalışma haftasını 35 saate kadar azaltma seçeneği sunuyor. İsteyenler biraz daha fazla para karşılığında haftada 40 saate kadar da çalışabilirler.

Ancak sendika, daha kısa çalışma saatlerini tercih edenlerin toplu olarak kararlaştırılan bir ücret artışından ödün vermek zorunda kalacağını vurguluyor. Bu nedenle sendika, söz konusu kararı reddediyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT