Alman devletinin "sınırsız" yardımına rağmen Ukraynalılar ülkeye entegre olamadılar

Alman devletinin "sınırsız" yardımına rağmen Ukraynalılar ülkeye entegre olamadılar

Federal Denetim Ofisi, Ukraynalılara yönelik entegrasyon kurslarının kötü sonuçlarından şikayetçi. Ukraynalıların yüzde 52,8'i dil testinde B1 seviyesine ulaşırken, yüzde 38'i de A2 seviyesini elde edebildi...

Federal Denetim Ofisi, Ukraynalıların entegrasyon kurslarındaki performansını "kaygı verici" olarak değerlendirdi.

Ukraynalıların birçoğu B1 dil seviyesine ulaşamıyor ve "başarılı bir şekilde tamamlamak" için yeterli olmayan ancak A2 seviyesine ulaşabiliyor. Federal İçişleri Bakanlığı bu durumu yine de "mükemmel bir oran" görüyor.

Almanya'ya Rusya-Ukrayna savaşından sonra 1 milyondan fazla Ukraynalı yerleşti.

ANCAK YARISINDAN AZI TAMAMLAYABİLDİ...

Alman Federal Meclisi Bütçe Komisyonu'na sunulan bir denetim raporunda, "Yüksek harcamalara rağmen sonuçlar iç karartıcı; Ukraynalı savaş mültecilerinin yarısından azı entegrasyon kurslarını başarıyla tamamladı" deniyor.

Sayıştay raporunda Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) rakamlarına atıfta bulunuyor. Bu rakamlara göre, savaşın başladığı Şubat 2022'den bu yana yaklaşık 450.000 Ukraynalı entegrasyon kursuna kabul edilmiş, bunlardan yaklaşık 198.000'ine yer tahsis edilmiş ve kurslarına başlayabilmiş.

Sayıştay raporunun devamında "Ukraynalı savaş mültecilerinin yarısından fazlası entegrasyon kursunu başarısızlıkla tamamladı" ifadelerine yer veriliyor. Eylül 2023 sonu itibariyle, yaklaşık 135,000 Ukraynalı entegrasyon kursunu tamamlarken, bunların 61,266'sı başarılı bir şekilde bu kursu geçti. Yani oran olarak bu yaklaşık yüzde 45'ini oluşturuyor.

2 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Genel entegrasyon kursu, BAMF'a göre geçilmesi gereken son sınavda iki bölümden oluşuyor: B1 seviyesine ulaşılması gereken dil sınavı ve ardından gelen "Almanya'da Yaşam" adlı oryantasyon kursuna ilişkin bir sınav. Bu testte siyasi sistem, dini çeşitlilik ve eşit haklar hakkında sorular soruluyor.

Ukraynalıların yüzde 52,8'i dil testinde B1 seviyesine ulaşırken, yüzde 38'i de A2 seviyesini elde etti. Ancak A2, entegrasyon kursunu başarıyla tamamlamak için yeterli olarak görülmüyor.

Bu yıl entegrasyon kursları için yaklaşık bir milyar Euro ayrıldı. Bu oran, 2022 yılından yaklaşık dörtte bir daha fazla. Hükümet önümüzdeki yıl bu programlar için bir milyar Euro'dan fazla harcamayı planlıyor.

Sayıştay ise İçişleri Bakanlığı ve Federal Mülteciler Dairesi'ne, Ukrayna'dan daha fazla mültecinin kursları başarıyla tamamlamasını nasıl sağlayabileceklerini incelemeleri çağrısında bulunuyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT