Almanya "desteği artırın" dedi, Rusya "darbe" gözdağını verdi

Almanya "desteği artırın" dedi, Rusya "darbe" gözdağını verdi

Scholz, AB ülkelerinin, Almanya gibi Ukrayna'ya askeri yardım harcamalarını artırması gerektiğini söyledi. Rusya ise Berlin'in Kiev'i desteklemeye devam etmesi durumunda “Maydan Olayları”nın Ukrayna'dan Almanya'ya ihraç edileceğini savunarak gözdağı verdi

Rusya-Ukrayna savaşı sürerken, Almanya'nın da Ukrayna'ya olan desteği son sürat devam ediyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Lüksemburg Başbakanı Luc Frieden ile düzenlediği ortak basın toplantısında, 2024 bütçelerinde AB ülkelerinin, Almanya gibi Ukrayna'ya askeri yardım harcamalarını artırması gerektiğini söyledi.

Scholz, 1 Şubat'ta yapılacak zirvede AB ülkelerinin Kiev'e dört yıllık mali yardım sağlanması konusunda anlaşmaya varabileceklerine inanıyor.

RUSYA "GÖZDAĞI" VERDİ

Öte yandan, Rusya'dan Almanya'ya gözdağı geldi.

Rusya Güvenik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, Berlin'in Kiev'i desteklemeye devam etmesi durumunda “Maydan Olayları”nın Ukrayna'dan Almanya'ya ihraç edileceğini savundu.

Öte yandan, Almanya'da devam eden çiftçi eylemlerinde "Rusya'nın etkisi" olduğu konuşuluyor ve bu eylemleri desteklediği iddia ediliyor.

"MAYDAN" OLAYLARI NEDİR

Peki Medvedev'in bahsettiği "Maydan Olayları" nedir?

Maydan Olayları, 2013 yılında Ukrayna'da dönemin hükümeti tarafından AB ile ortaklık sürecinin askıya alınmasını protestoyla başlayan, ABD ve müttefikleri tarafından verilen büyük destekle birlikte Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda onlarca kişinin hayatını kaybettiği darbeyle sonuçlanan olaylardır. Söz konusu ayaklanmada ve darbede ise en büyük pay ABD'nin idi.

"Maydan" ismi, "Maidan" olarak bilinen Kiev'in merkezindeki Bağımsızlık Meydanı'ndan gelmektedir.

HALK İSTEMİYOR

Alman vatandaşlarının yarıdan fazlası Ukrayna'ya yapılan askeri yardımın azaltılmasından yana. Almanların %54'ü Ukrayna'ya yapılan yardımlardan tasarrufa gidilmesini savunuyor.

Üstelik Almanya, daha geçen gün Ukrayna'ya askeri yardım göndermişti. Ve Almanya her defasında Ukrayna'ya askeri yardım içeren paket sözü vermeyi de sürdürüyor. Ancak Almanların bu durumdan pek de hoşnut olmadığı çok açık.

Zira ülkede, Rusya-Ukrayna savaşından sonra 1 milyondan fazla Ukrayna vatandaşı yaşamaya başladı. Almanlar, çok sayıdaki Ukraynalı vatandaşın ülkelerine gelmesinden rahatsızlığını dile getiriyor. Devlet desteğini alan Ukraynalılar, dil eğitimlerinden işe, oturdukları evlerden sosyal yardım parasına kadar birçok imkandan yararlanabiliyor.

Ayrıca Almanya'nın Ukrayna'ya bu derece desteği, Almanları kızdırıyor. Söz konusu durum, ülke ekonomisini de etkiliyor. Savaşa ayrılan bütçeyle birlikte Rusya ile bozulan ilişkiler ve bir milyonun üzerinde ek yük düşünüldüğünde Almanlar, yükselen enflasyondan da, artan benzin fiyatlarından da hem savaşı hem de Ukraynalıları sorumlu tutuyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT