Sağ içi çatışma derinleşiyor: Aşırı sağcı AfD, Merkel ve hükümetine dava açtı

Sağ içi çatışma derinleşiyor: Aşırı sağcı AfD, Merkel ve hükümetine dava açtı

Sağ popülist parti AfD, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e karşı Thüringen eyaleti başbakanlık seçim sonuçlarının düzeltilmesi gerektiği şeklindeki sözleri nedeniyle dava açtı.

“Almanya için Alternatif” (AfD) partisi Başbakan Angela Merkel ve federal hükümete karşı davayı Federal Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Süddeutsche Zeitung'da yayımlanan bir haberde, Anayasa Mahkemesi'nin dava başvurusunu doğruladığı belirtildi. 

AFD BAŞBAKANLIĞA TAŞIMIŞTI

Thüringen'de 5 Şubat 2020 tarihinde gerçekleşen seçimlerde Hür Demokrat Parti’li (FDP) politikacı Thomas Kemmerich sağ popülist AfD, muhafazakâr demokrat CDU ve liberal FDP'nin oylarıyla, şaşırtıcı bir şekilde Başbakan seçilmişti. 

AfD ilk kez bir başbakana destek vermişti. O dönemde Güney Afrika gezisinde bulunan Şansölye Merkel  yolculuk sırasında bir açıklama yaparak bu girişimi “affedilemez” olarak nitelendirmiş ve seçim sonucunun düzeltilmesini talep etmişti.

Kemmerich, eyalet başbakanı seçildikten üç gün sonra yoğun kamuoyu baskısı nedeniyle istifa etmişti.

DEVLETİN RESMİ SAYFASINDA YAYINLANDI

AfD , federal hükümet ve Başbakan Merkel’in bugüne kadar söz konusu beyanı resmi web sitelerinde yayınlamaya devam ettiklerini de bildirdi. AfD lideri Jörg Meuthen söz konusu durumun yasalara aykırılığının Karlsruhe’de tespit edileceğini belirterek “Almanya'daki demokratik bir seçim sonucunu etkileyebilmek ve koalisyon yasağı için yurtdışında resmi temasları sırasında, uluslararası sahneyi kullanan herkes makamını istismar ediyor demektir. Partilere ilişkin şans eşitliğini garanti altına alan anayasayı zedeliyor demektir” dedi. 

AfD geçtiğimiz günlerde de Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer'a da “bakanlığa ait web sitesinde AfD’yi eleştiren pasajlara yer verdiği için dava açmış ve kazanmıştı. Anayasaya göre politikacılar hükümet temsilcisi olarak kendilerini  ifade ettikleri durumlarda  devletin tarafsızlığı ilkesini benimsemeleri gerekiyor. 

+49 – BERLİN

FOTO:  Kay Nietfeld/dpa

HABERE YORUM KAT