Koalisyon hükümeti mutabakata vardı: Almanya'da zam dalgası kapıda
Almanya'da bütçe tartışmalarında mutabakata varan Trafik Işığı Koalisyonu, bütçe açığına karşı bir dizi tedbir kararını açıkladı.
Almanya'da gözler bir süredir, koalisyon hükümetindeki partiler arasında yürütülen bütçe tartışmalarında.
Muhalefetin milyarlarca Euro'luk bütçe açığına karşı "gerekli tedbirlerin alınmadığı" yönündeki sert açıklamaları Alman basınında yer bulmaya devam ederken, hükümet, üzerinde mutabakata varılan bir dizi kararı kamuoyuyla paylaştı.
Hükümet, mutabakattan yaklaşık bir hafta sonra bir "kesinti listesi" açıkladı. Federal kabine tarafından bugün onaylanması beklenen liste, Alman kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Bütçe açığını kapatmak üzere hayata geçirilmesi planlanan tedbir kararlarının, Alman vatandaşlarını ekonomik olarak geriye düşüreceği öngörülüyor.
İşte, Trafik Işığı Koalisyonu tarafından açıklanan bazı tedbir kararları...
Çiftçilere vergi yükü: Tarım ve ormancılıkta kullanılan araçlar için motorlu taşıtlar vergisi ödenecek. Bu sayede 480 milyon Euro ek gelir elde edilmesi bekleniyor.
Uçuşlar için daha yüksek bilet vergisi: Havacılık vergisi artırılacak. Buna ek olarak, hava taşımacılığı için emisyon ticaretinden elde edilen gelirler arttığında, yürürlüğe giren indirim mekanizması kaldırılacak. Bu planla, önümüzdeki yıl 650 milyon Euro'ya kadar gelir elde edilmesi bekleniyor.
Alman hükümeti krizden çıkışı yeni zamlarda buldu: Faturayı kim ödeyecek?
Şirketler plastik vergisini kendileri ödeyecek: Şimdiye kadar Alman hükümeti AB'ye bir plastik vergisi ödüyordu. Artık üreticiler bunu kendileri ödeyecek. Bu sayede 1,4 milyar Euro ek gelir elde edilmesi bekleniyor.
Uluslararası angajman için daha az para: Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı bütçelerinden toplam 800 milyon Euro kesilecek. Ulaştırma Bakanlığı 380 milyon Euro, Eğitim Bakanlığı ise 200 milyon Euro katkıda bulunmak zorunda kalacak.
Emekli maaşları için daha az federal sübvansiyon: Emeklilik sigortası, federal hükümetten 600 milyon Euro daha az kaynak alacak. Aynı zamanda 2039 yılına kadar yüzde 48'lik bir emeklilik seviyesi garanti edilecek.
VATANDAŞLIK GELİRİNDE KESİNTİ
İş ve İşçi Bulma Kurumu'ndan geri ödeme: Federal İş ve İşçi Bulma Kurumu, pandemi sırasında sübvansiyon olarak aldığı 1,5 milyar Euro'yu federal hükümete geri ödeyecek.
Silah desteğinde tasarruf: Ukrayna'ya verilen silahların finansmanı artık federal bütçeden değil, Federal Ordu'nun modernizasyonu için ayrılan özel fondan karşılanacak. Bu da bütçede 520 milyon Euro daha az harcama yapılmasına neden olacak.
Vatandaşlık gelirinde kesintiler: Vatandaşlık geliri artık ileri eğitim için bonus ödemelerini içermeyecek ve reddedenler için de yaptırımlar olacak. Maliye Bakanlığı'na göre bu sayede 250 milyon Euro tasarruf sağlanacak.
Mülteciler için iş turbosu: Mültecilerin işgücü piyasasına entegrasyonunda daha fazla şey başarılacak. Federal hükümet, bunun yaklaşık 500 milyon Euro tasarruf sağlamasını bekliyor.
İklim koruma harcamaları: 12,7 milyar Euro azaltılacak. Diğer hususların yanı sıra, ürünlerin piyasada kendilerini kabul ettirdikleri yerlerde sübvansiyon programlarının kaldırılacağı belirtildi. Hafta sonunda Ekonomi Bakanlığı elektrikli otomobiller için çevre bonusunun sona erdiğini duyurmuştu. Buna ek olarak, elektrik şebekesi için şebeke ücretlerini azaltmaya yönelik 5.5 milyar Euro'luk, sübvansiyon da iptal edilecek.
FATURALAR EL YAKACAK
Yakıt ikmali ve ısınma için daha yüksek fiyatlandırma: Kalorifer yakıtı, gaz ve benzindeki CO2 fiyatı yılbaşında ton CO2 başına 40 ila 45 Euro'ya yükselecek.
Demiryolları için özkaynak artışı: KTF'deki kesintilere rağmen demiryollarının acil ihtiyaç duyulan yatırımları yapabilmesi için özkaynakları önümüzdeki birkaç yıl içinde 20 milyar Euro'ya kadar arttırılacak.
Eyaletler için daha az para: Federal hükümet, eyaletlerin demiryolu taşımacılığını finanse etmek için aldığı bölgeselleştirme fonlarından 350 milyon Euro kesecek.
ALMAN HALKI TEDİRGİN
Açıklanan tedbirler ve tasarruf edilmesi beklenen miktarlarla bütçedeki 30 milyar Euro'luk açık karşılaştırıldığında, bu tedbirlerin de bütçe krizini ortadan kaldırmaya yetmeyeceği anlaşılıyor.
Alman vatandaşlarını her geçen gün daha da tedirgin bir hale getiren krizin, gün geçtikçe daha da derinleşebileceği ihtimali, vatandaşları gündelik yaşantılarında tasarrufları artırmaya ve kemer sıkmaya itiyor.
ARTI49