İnternetten alışveriş yaparken dikkat: Dolandırıcıların en sık başvurduğu yöntemler

İnternetten alışveriş yaparken dikkat: Dolandırıcıların en sık başvurduğu yöntemler

Noel öncesi internet dolandırıcılığı oldukça yaygınlaşmaya başladı. Birkaç ipucu ile internet dolandırıcılığına karşı kendinizi koruyabilirsiniz.

E-posta gelen kutuları ve WhatsApp gibi mesajlaşma programları şu sıralar şifre hırsızlığı ve dolandırıcılık teklifleriyle dolup taşıyor. Amazon, hazırladığı bir rehberde tüketicilerin online mağazalardan alışveriş yaparken kendilerini nasıl koruyabileceklerini açıkladı.

DOLANDIRICILAR SAHTE KİMLİKLE İLETİŞİME GEÇİYOR

Amazon, Zalando, PayPal & Co. şirketlerinden sözde e-posta alan herkes, gerçek gönderici olmadığını gösteren işaretlere dikkat etmelidir. Örneğin; selamlamada eksik bir isim, müşteri numaralarının olmaması veya yanlış olması, kötü Almanca veya açıklanamayan fatura tutarları mailin sahte olabileceğine işarettir.

Şüpheleniyorsanız, söz konusu şirketle e-posta veya telefon yoluyla iletişime geçebilirsiniz. Ve asla şüpheli mesajdaki bağlantılardan birine tıklamayın. Tüketici danışma merkezi kısa süre önce PayPal dolandırıcıları hakkında benzer bir uyarı yayınladı.

ŞÜPHELİ GÖNDERİCİ ADRESLERİ

Dolandırıcılar birçok şeyin sahtesini yapabilirler ancak e-postaların gönderici adresi genellikle gerçektir. Gönderici adresi genellikle e-posta başlığında gönderenin gerçek adının arkasında gizlidir. Amazon yazıyorsa, ismin üzerine veya sağına tıklayabilir ve ardından ilgili adresi görebilirsiniz. Mail adreslerinde küçük yazım hataları yapmak da dolandırıcıların başvurduğu yöntemlerden birisi.

HESABIN BLOKE OLMA UYARISI

Dolandırıcılar, bir müşteri hesabının bloke edilmek üzere olduğunu iddia eden e-postalar gönderir. Mesajı alan herkes hesabını güncellemek için genellikle bir bağlantıya tıklar. Bu mesajlar her zaman sahtedir. Kesinlikle hiçbir saygın şirket bu tür talepleri e-posta, WhatsApp veya SMS yoluyla göndermez. Etkilenenler bu mesajları açmamalı ve derhal silmelidir.

SAHTE ACİLİYET

Dolandırıcıların en sevdiği yöntemlerden bir diğeri ise mesajlarla tüketicileri baskı altına almak. Sözde acil bir durum söz konusuysa ve hemen harekete geçmeniz isteniyorsa, son derece dikkatli olmalısınız. Saygın şirketler bu kadar sıkı son tarihler belirlemez.

Şirketlerin e-postalarda veya mesajlarda verdiği gerçek ve özgün bağlantılar her zaman amazon.de, zalando.de veya otto.de gibi sağlayıcının adresiyle başlar. Amazon-bezahlen.de veya zalando-rechnung.de gibi şüpheli adreslere verilen diğer bağlantılar kesinlikle sahtedir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT