Çernobil'de kendi DNA'sını onararak radyasyona direnç gösteren canlılar bulundu
Bilim insanları, tarihin en büyük felaketlerinden birine sahne olan Çernobil etrafındaki yasaklı bölgede araştırmalarını sürüyor.
Araştırmacılar, dünyanın radyoaktif olarak en kirli bölgesinde yaşadığı tespit edilen yüzlerce küçük iplik solucanı (Nematod) toplamak üzere bölgeye girdiler.
Nematodların DNA'larını radyasyon seviyelerine göre analiz ettiler ve Filipinler, Almanya, ABD, Mauritius ve Avustralya gibi diğer bölgelerden gelenlerle karşılaştırdılar.
RADYASYONA DİRENÇLİLER
Seviyeler büyük şehirlerde bulunan düşük değerler ile uzay boşluğunda bulunan yüksek değerler arasında değişiyor. Ancak şaşırtıcı olan, nematodların yüksek derecede radyoaktif bir bölgede yaşamalarına rağmen, analiz edilen Çernobil örneklerinin hiçbirinde DNA hasarı belirtisi görülmemesi.
Araştırmacılar, böylesine tehlikeli bir yerde yaşayan organizmaların genomlarındaki hasarın da tespit edilebileceğini varsaymış olmalarına rağmen tahminlerinde yanıldılar.
DNA'LARINI KENDİLERİ ONARDILAR
Araştırmacılar, hızla üreyen solucanların DNA'larındaki hasarı kendilerinin onarabildiğini ve böylece koşullara ustaca uyum sağladığını düşünüyor.
New York Üniversitesi'nden biyoloji profesörü Matthew Rockman, araştırmaya dair açıklamasında "Bu solucanlar her yerde yaşıyor ve hızlı yaşıyorlar, bu nedenle tipik bir omurgalı cinsel olgunluğa ulaşmadan önce düzinelerce nesil evrim geçiriyorlar" ifadelerini kullandı.
Çernobil'de mutasyon geçiren kurtlar, insanlık için kurtarıcı olabilir
ARTI49