Çernobil'de mutasyon geçiren kurtlar, insanlık için kurtarıcı olabilir
Çernobil'deki nükleer santralin 35 yıldan daha uzun bir süre önce reaktörü patladı. 100 bin kişi tahliye edildi ve birçoğu radyoaktif kirlenme sonucu hayatını kaybetti. Bölgede kalanlar ise kurtlar da dahil olmak üzere hayvanlardı. Kazadan bu yana geçen on yıllar içinde araştırmacılar için şaşırtıcı bir özellik tespit ettiler.
ABD'deki Princeton Üniversitesi'nde biyolog olan Cara Love, 2014 yılında kurtlardan kan örnekleri alarak radyasyon maruziyetine verdikleri tepkiyi analiz etti. Love, öncelikle olası kanser vakalarıyla ilgileniyordu. Vahşi hayvanlar GPS vericileri ve dozimetrelerle donatıldığından, hangi bölgelerde ne düzeyde radyoaktivite ile seyahat ettikleri biliniyordu. İnsanlar için izin verilenden altı kat daha fazla...
KURTLARIN GENOMU DEĞİŞTİ
Hayvanların kanında buldukları şey oldukça özeldi. Radyoaktif bölgedeki kurtların bağışıklık sistemi nesiller boyunca değişmişti. Bu durum radyoterapi alan kanser hastalarına benziyordu.
Love, Çernobil kurtlarının genomunda daha yüksek kanser riskine karşı dirençli olan belirli bölgeleri tespit edebildi. İnsanlarda mutasyonlar genellikle kansere yakalanma riskinin artmasını tetikler. Örneğin BRCA genindeki mutasyonların meme kanserine yakalanma olasılığını artırdığı bilinmektedir.
Araştırmacı Love, bundan insanlar için de sonuçlar çıkarabilmeyi umuyor. Amacı ise kanser hastalarının hayatta kalma şansını artıran mutasyonları bulmak.
Pandemi ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle araştırmasına devam edemeyen Love, kısa süre önce Seattle'daki bir biyoloji konferansında bulgularını sundu.
Kanserden korunmanın 5 altın kuralı: Bunlardan uzak durun
ARTI49