Birleşmenin 30’uncu yılında Cumhurbaşkanı Steinmeier: “Bugün en iyi Almanya’yı yaşıyoruz”

Birleşmenin 30’uncu yılında Cumhurbaşkanı Steinmeier: “Bugün en iyi Almanya’yı yaşıyoruz”

Yüzbinlerce kişinin katıldığı dev bir kutlama hayali korona yüzünden tuzla buz oldu. İki Almanya’nın birleşmesinin 30’uncu yılını Potsdam’da az sayıda ziyaretçi devlet adamlarıyla birlikte kutladı.

Potsdam’daki merkezi kutlamaları başlatmak üzere Federal Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Başbakan Angela Merkel ve Federal Meclis Başkanı Wolfgang Schäuble, St. Peter ve Paul Kilisesi’nde ekümenik bir törene katıldı. Pandemi nedeniyle, federal eyaletlerden vatandaş delegasyonları da dahil olmak üzere yalnızca 130 misafirin katılmasına izin verildi. Babelsberg Metropolishalle’de Federal Cumhurbaşkanı Steinmeier’da bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Steinmeier törende, “Korona zamanlarında, ülkemiz birlikte yan yana durduğumuzu, güçlü olduğumuzu ve sorumluluk taşıdığımızı gösteriyor. Evet, bugün şimdiye kadar var olan en iyi Almanya’da yaşıyoruz. Birlik günü bir neşe, anımsama ve cesaret anıdır. Yeniden birleşen Almanya, Avrupa’nın ortasında özgür ve demokratik bir ülke haline geldi. Hiçbir salgın bundan gurur duymamızı engelleyemez” dedi. 

image001-1.jpg

“KAYITSIZ KALIRSAK AŞIRI SAĞ YÜKSELİR”

Steinmeier, Doğu Almanya’da “Barış Devrimi” için bir anıt önererek şöyle konuştu:

“Bu bize Doğu Almanların kaderlerini kendi ellerine aldıklarını ve kendilerini özgürleştirdiklerini hatırlatacaktır. Almanya, olması gerektiği noktadan hâlâ çok uzak. Ama aynı zamanda düşündüğümüzden çok daha ilerideyiz. Değişim doğu Almanları, Batı Almanlardan çok daha fazla vurdu. Dezavantajlarının bu kadar uzun süreceğini kimse tahmin edememişti. İnsanlar geri bırakıldıklarını, düşüncelerinin siyasi tartışmalara yansımadığını hissediyorlarsa,  birlikte geleceği yaratma konusunda inançlarını kaybediyorlarsa, o zaman kayıtsız kalmamalıyız. Yoksa uyum bozulur, ardından siyasete güvensizlik yükselir, onunda ardından da popülizm ve aşırı sağ partiler güçlenir.”

 image002.jpg

DOĞU VE BATI ARASINDAKİ FARKLILIKLAR

Başbakan Merkel de konuşmasında doğu ve batı eyaletlerindeki vatandaşlardan özellikle korona krizi döneminde birlik içinde hareket etmelerini  talep etti. Merkel, “Bugün yine cesur olmak zorundayız. Bir salgın karşısında yeni bir çığır açmaya cesaretli, doğu ile batı arasında hala var olan farklılıkların üstesinden gelmek için cesur, aynı zamanda tüm toplumumuzun birliği için  çalışmalıyız” dedi. Merkel  Almanya’nın birleşmesi yolunda mücadele edenlere de övgüde bulundu.

image003.jpg

PAYLAŞTIKÇA ÇOĞALIR

Öte yandan Brandenburg Eyaleti’nin Almanya Sosyal Demokrat Parti’li (SPD) Başbakanı Dietmar Woidke (SPD), Federal Konseyin görevdeki Başkanı olarak Potsdam’daki kutlamalara “Biz birlikte” sloganıyla ev sahipliği yapıyor.

Diğer taraftan ayin sırasında, Berlin-Brandenburg-Protestan  Kilisesi piskoposu Christian Stäblein “Paylaştıkça çoğalır” sözleriyle karşılıklı destek ve dayanışma çağrısında bulundu. Berlin Katolik Kilisesi Başpiskoposu Heiner Koch da karşılıklı saygı ve beraberlik vurgusu yaparak “Hayatın beraberliğe ihtiyacı var. Köprüler inşa ediyoruz, kimseyi ayakta bırakmıyoruz, özellikle de azınlıkları” dedi.

2 BİN 500 POLİS GÖREVLİ

Bu arada Brandenburg eyalet başkentinin bazı bölümlerinde korona önlemleri çerçevesinde maske mecburiyeti getirildi.  Potsdam’da 2 bin 500 civarında  polis kutlamalar kapsamında görev yapıyor. Kutlamalara paralel çeşitli gösteriler de düzenlendi. Otomotiv ve sanayi tedarikçisi  Schaeffler’in Luckenwalde fabrikasındaki işten çıkarılma tehlikesi ile karşı karşıya olan yaklaşık 200 çalışanı Metropolishalle’nin önünde gösteri yaptı.

Federal Hükümetin Doğu Bölgesi sorumlusu  Marco Wanderwitz, birleşmenin, birliğin  daha fazla takdir edilmesi gerektiğini belirterek “30 yıldır dünyanın en iyi özgür demokrasilerinden birinde yaşıyoruz. Olağan kabul ettiklerimizi korumalıyız, yani demokrasi, barış ve refah” dedi.

“BİZDEN ÖNCEKİLERE İZİN VERİLMEDİ”

Kutlamalarda hazır bulunan Federal Anayasa Mahkemesi Başkanı Stephan Harbarth da konuşmasında  yeniden birleşmiş Almanya’nın mevcut tüm zorluklara rağmen iyi bir durumda olduğuna işaret etti. Harbarth “Bizden önceki hiçbir nesile bugün olduğu gibi barış, özgürlük ve refah içinde yaşamasına izin verilmedi. Bunun farkında olmak için sadece ebeveynlerimizin ve büyükanne ve büyükbabalarımızın yaşamlarına bakmamız yeterli” diye konuştu.

+49 - BERLİN

FOTO:  DPA

HABERE YORUM KAT