Başbakan Angela Merkel’in meşhur sözünün yıldönümü: “Başarabiliriz”
Angela Merkel 31 Ağustos 2015 tarihinde “başarabiliriz” dediğinde, bunun ileride en çok bilinen sözü olacağının o dönemde farkında değildi. Kimileri bu sözü çok tuttu, kimisi de eleştirdi. Peki bu söz neden bu kadar ün saldı?
Münih Üniversitesi sosyologlarından Armin Nassehi’ye göre bu söz çok daha büyük bir şeyi temsil ediyor. Nassehi, Merkel’in “Başarabiliriz!” sözünün neden bu kadar etkili olduğunu şöyle anlatıyor:
“MERKEL’İN GÖREV SÜRESİNİN VE MÜLTECİ KRİZİNİN SİMGESİ”
“Merkel’in tüm görev süresinin, mülteci krizinin bir simgesi. Ancak simge olsun diye söylenmedi. Planlanmadan, konuşmanın akışı esnasında söylenmiş olması bu sözü güçlü kılıyor.”
Angela Merkel o meşhur sözünü şu cümle içinde kullanmıştı: “Almanya güçlü bir ülke. Ve durumlara yaklaşımımız da bizi şu cesaretlendirmelidir: Çok şey başardık, bunu da başarabiliriz!”
Diğer taraftan duruma nesnel olarak bakıldığında bir Başbakan o dönemde “başaramayız” deseydi istifa etmek zorunda kalacaktı. Çünkü o dönemde Merkel’in izlediği sığınmacı politikası eleştiri oklarının hedefindeydi ve sağ popülistler de durumdan yararlanarak “ülke mülteci doldu” diye ortalığı karıştırıyordu.
İşte mülteci tartışmalarının kızıştığı o dönemde Merkel kalktı ve “Biz bu işin altından kalkarız” dedi. Sosyolog Nassehi de konuya ilişkin şu görüşü paylaştı:
“Merkel kan ter ve gözyaşları içinde şu konuşmayı da yapabilirdi: ‘Millet, bu hepimiz için çok zor olacak’. Ancak Merkel bunun yerine, ‘Geçmişte de başardık, şimdi de başarabiliriz’ demeyi tercih etti’. Merkel karşı karşıya kaldığı meydan okumanın farkındaydı ve buna karşı cesaretlendirmeyi yeğledi.”
DEĞİŞİME ZORLUYOR
Heidelberg Üniversitesi dilbilimcilerinden Ekkehard Felder de “Başarabiliriz” sözünün "dahiyane” bir ifade olduğuna işaret ediyor. Alman Basın Ajansı DPA’ya göre dilbilimci Felder söz konusu ifadenin kişiyi değişmeye davet ettiğine dikkat çekiyor.
Sağ popülist AfD’nin ağır toplarından Alexander Gauland Merkel’in meşhur sözüne karşılık “Biz bunu başarmak falan istemiyoruz” cümlesini ortaya atmıştı. Angela Merkel, 2016 yılında yaptığı bir açıklama ile meşhur sözü ile ilgili şu sert özeleştiriyi yaptı:
“Bazen bu sözün biraz fazla abartıldığını ve bu nedenle gizemli hale getirildiğini düşünüyorum. O kadar ki, artık tekrarlamak bile istemiyorum, bir tür basit slogan haline geldi, neredeyse boş bir denkleme dönüştü.”
+49 - BERLİN
FOTO: DPA