Avrupa Birliği yetkilisi açıkladı: Türkler, Afganları geçti

Avrupa Birliği yetkilisi açıkladı: Türkler, Afganları geçti

Almanya, Avrupa Birliği'ne üye ülkeler arasında en fazla iltica başvurusu alan ülke oldu. Başvuruda bulunan sığınmacı gruplar arasında Türkler, ikinci sırada yer alıyor.

Avrupa ve Almanya'da sığınmacı sayısı her geçen gün daha da artıyor. Avrupa Birliği, 2023 yılında, bir milyondan fazla "iltica" başvurusunda bulunulduğunu açıkladı. Açıklanan rakamlara göre, birlik içerisinde en çok başvuru alan ülke ise Almanya.

AB Sığınma Ajansı Direktörü Nina Gregori, Alman basınına yaptığı açıklamada, bu yıl toplam sığınma başvurusunun "bir milyonun çok üzerinde olduğunu" belirtti. Gregori'nin aktardığına göre, sadece Ekim ayında, son 7 yılın en yüksek aylık rakamı olan 123 bin başvuruya ulaşıldı.

Nina Gregori, "Etrafımızdaki dünya giderek istikrarsızlaşıyor. Bu nedenle mültecilerin korunma ihtiyacı 2024 ve sonrasında da azalmayacak, hatta bazı durumlarda artacaktır. Bu nedenle 2024 zorlu bir yıl olacaktır" diye konuştu.

ALMANYA "SIĞINMACI" MERKEZİ HALİNE GELDİ

Alman Federal Göç ve Mülteciler Dairesi tarafından paylaşılan verilerde ise Kasım ayı sonu itibariyle 325,801 iltica başvurusu alındığı belirtildi. Ülke basınında, Almanya'nın bu rakamlarla, AB ülkeleri arasında bir "sığınmacı merkezi" haline geldiği ifade edildi. Örneğin, Ekim ayında birlik ülkelerine yapılan toplam başvuru sayısının yüzde 27'si Almanya'da.

Verilerde, ilk sırada Almanya olmak üzere; Fransa, İtalya ve İspanya'nın, toplam sığınmacı başvurularının üçte ikisini alan 4 ülke olduğu görüldü.

TÜRKLERİN SAYISI ARTIYOR

Direktör Gregori'ye göre, Almanya'ya en çok başvuru Suriye, Afganistan, Kolombiya, Venezuela ve Türkiye'den geliyor. Ağustos ayına kadar Suriyeliler ve ardından Afganlar en büyük başvuru gruplarıydı, ancak Türkler şu anda ikinci en büyük grup olarak listede yerini almış durumda.

TEDBİRLER ARTIRILACAK

Gregori, AB Parlamentosu ve Üye Devletler Konseyi'nin üzerinde mutabık kaldığı sığınma sistemi reformunun, bir dizi tedbiri de beraberinde getireceğini hatırlatarak şunları söyledi:

"AB'nin, kaçakçılar da dahil olmak üzere mültecilere yönelik korumayı kötüye kullanmaya çalışanlara karşı sert önlemler alacağına dair çok net bir mesaj veriyor. AB, gerçekten ihtiyacı olanlar için sürdürülebilir ve geleceğe dönük dünya standartlarında bir koruma sistemi taahhüt ediyor."

ARTI49

HABERE YORUM KAT