Almanya’da ‘Schengen’ dönemi bitiyor

Almanya’da ‘Schengen’ dönemi bitiyor

Almanya, Polonya ve Çekya sınırlarında mobil kontrolleri başlatarak, Schengen Anlaşması'nın iç sınırları kaldıran temel ilkelerini yeniden tartışmaya açtı.

Almanya'nın Polonya ve Çekya sınırlarında mobil sınır kontrollerine başlaması, Schengen Anlaşması'nın iç sınırların kaldırılmasını öngören temel ilkesini yeniden değerlendirme konusunda tartışmalara yol açtı.

Schengen Anlaşması, vatandaşların serbest dolaşım hakkını korumayı amaçlamakta ve bu nedenle ülkeler arasında iç sınırlarda herhangi bir kontrol olmamasını sağlıyor. Ancak anlaşmada, kamu düzeni veya iç güvenliğe yönelik tehditlerle ilgili durumlarda sınır kontrollerinin geçici olarak yeniden uygulanmasını öngören özel maddeler bulunuyor.

2023 yılında en az yedi Schengen ülkesi, bu geçici kontrolleri yeniden uygulandı.

Almanya ve diğer bazı üye ülkeler, siyasi nedenlerle sınır kontrollerini yeniden başlatma kararı aldı. Sınırların olmaması, mültecilerin kıta genelinde serbestçe dolaşmasına izin verdiği için, özellikle Almanya ve bazı AB ülkelerinde son aylarda iltica başvurularında ciddi bir artış yaşandı.

Almanya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti ile sınır kontrollerini yeniden başlatma kararını, insan kaçakçılığı ile mücadeleye dayandırıyor. Ayrıca, Schengen bölgesine yeni katılan Hırvatistan ile olan sınır geçişlerinde gözetimi artıran Slovenya da bulunuyor.

Schengen Anlaşması, Haziran 1985'te beş ülke (Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg) tarafından imzalandı. Antlaşmanın imzalandığı yer, Prenses Marie-Astrid gemisinin Lüksemburg, Fransa ve Almanya sınırlarının birleştiği Moselle Nehri üzerinde bulunduğu Schengen adını aldı. Daha sonra Avrupa Birliği'nin hemen hemen tüm ülkelerinin yanı sıra İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lihtenştayn da bu anlaşmaya katıldı. Ancak İrlanda, Büyük Britanya ile yaptığı ayrı bir anlaşma nedeniyle Schengen'e katılamadı.