Türkiye'de kuaföre giden ya da Hint kınası yaptıran gurbetçiler dikkat! Almanya'da yasaklanmış maddeye maruz kalmayın

Türkiye'de kuaföre giden ya da Hint kınası yaptıran gurbetçiler dikkat! Almanya'da yasaklanmış maddeye maruz kalmayın

Almanya ve birçok AB ülkesinde yasaklanan PPD maddesi Türkiye ya da Mısır gibi yerlerde tatil yapanların sağlık sıkıntıları yaşamasına neden oluyor. Madde saç boyaları, geçici dövmeler ve Hint kınası gibi ürünlerin içerisinde yer alıyor.

Almanya'da şimdiye kadar birçok saç boyası PPD içerdiği gerekçesiyle toplatıldı ve geri çağırıldı.
PPD maddesi Almanya'da ve AB ülkelerinin çoğunda yasaklanmış olsada bu maddenin tehlikesi Türkiye, Mısır ve Tunus gibi yerlere tatile gidenlerin sağlığını riske atıyor.

PPD maddesi mürekkepte bulunan bir kimyasal olarak biliniyor. Bu kimyasal kutulu saç boyalarında da bulunur; oksitleyici ile birlikte. Her ikisi birlikte karıştırıldığında, PPD kısmen oksitlenir. Bu, ona duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olması muhtemeldir. Bununla birlikte madde özellikle tatil bölgelerinde popüler olan geçici dövmeler ve Hint kınalarının içerisinde de bulunuyor.

PPD'ye alerjisi kaşıntı, yara ve kabarıklık olarak ortaya çıkar. Çocuklarda PPD yanıklara bile neden olabilir. Etkilenenlerin mutlaka bir dermatoloğa başvurması ve tedavi görmesi gerekir. Ciltteki bu etkilerin iyileşmesi birkaç ayı bulabilir. Yara izleri veya pigmentasyon bozuklukları sıklıkla kalır.

Almanya'da şimdiye kadar yurt dışından dönen kişilerde tatil bölgelerinde özellikle popüler olan Hint kınalarının yarattığı alerjik reaksiyon vakaları görüldü. Uzmanlar PPD içeren mürekkeple yapılan bir dövmenin anafilaktik şoka bile yol açabiliceğini söylüyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT