Almanya "Modern Vatandaşlık Yasası"nı tartışıyor: "Hayal kırıklığı!"
"Pass(t) uns allen" inisiyatifi "Modern Vatandaşlık Yasası" için sokağa çıkacak. İnisiyatif, yarın bir gösteri düzenleyecek.
Almanya’da başta Türk toplumu olmak üzere göçmen kökenlilerin yıllardır büyük bir umutla beklediği çifte vatandaşlığın da yer aldığı "Modern Vatandaşlık Yasası" yarın ilk kez Federal Meclis’te ele alınacak.
Söz konusu yasa tasarısı, daha sonra Federal İçişleri Bakanlığı Komisyonu’na gönderilecek. Ancak, son dönemde Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler sonrası kamuoyunda vatandaşlık yasasına yönelik oluşabilecek tepkiler nedeniyle göçmenlerin aleyhine olacak şekilde bazı değişikliklerin yapılmasından endişe ediliyor.
SOKAĞA ÇIKACAKLAR
"Pass(t) uns allen" inisiyatifi ise yasadaki kısıtlamaların kaldırılması, Meclis görüşmelerinde tasarının çeşitli ve demokratik bir göç toplumunun gerçeklerine göre uyarlanması için yarın bir gösteri düzenleyecek.
Gösteri, yarın saat 10:00'da Brandenbug Kapısı'nda gerçekleştirilecek. Eylem, SPD’li milletvekili Hakan Demir de katılacak.
Berlin-Brandenburg Türk Federasyonu Sözcüsü Safter Çınar, "Vatandaşlık yasası reformu hayal kırıklığı yarattı" derken, göçmen örgütlerinin yıllardır belirttiği taleplerin artık yasaya dahil edilmesini istedi. Çınar, çifte vatandaşlığın üçüncü ülke vatandaşları (AB üyesi olmayan) için de mümkün olmasını istedi.
"TARİHİ FIRSAT"
Farklı göçmen derneklerinin bir araya geldiği inisiyatif, bu tarihi fırsatın kullanılması çağrısında bulundu.
İnisiyatif koordinatörü Olga Gestenberger, “Talebimiz, yasada planlanan bazı engelleyici düzenlemelerin geri çekilmesi ve birden fazla vatandaşlığa sahip olma imkânının yanı sıra yaşam merkezi Almanya’da olan herkes için bürokratik olmayan bir vatandaşlığa geçişi de içeriyor” dedi.
Almanya Türk Toplumu Eş Başkanı Gökay Sofuoğlu, “Bizim ve diğer göçmen kökenlilerin onlarca yıldır mücadelesini verdiği bu tarihi reformda ayrımcılığa alan açan kültürel çekincelerin yer alması uygun değildir. Yasada, kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğunun göz ardı edilmesinin vatandaşlıktan çıkarılma anlamına geldiğinin belirtilmesi, tamamen sembolik bir politikadır” diye belirtti.
"ÇOK SPESİFİK İNSANLARI HEDEF ALIYOR"
Almanya Türk Toplumu Eş Başkanı Aslıhan Yeşilkaya-Yurtbay ise, “Antisemitik ya da ırkçı eylemlerde de benzer bir durum söz konusu. Bunların hepsi zaten özgür demokratik temel düzenimizi ihlal eden ve dolayısıyla vatandaşlıktan çıkarılma anlamına gelen şeyler. Bu açık ifadeler toplumumuzdaki çok spesifik insanları hedef alıyor ve mesaj bu insanlara ulaşıyor” dedi.
İnisiyatif, özellikle yeni yasanın, ellerinde olmaksızın geçimlerini sağlayamayacak durumda olan bekar ebeveynler, emekliler, engelliler ve bakıcılar gibi kişileri de vatandaşlığa kabul etme hakkından mahrum bırakmasını eleştiriyor.
İMZA KAMPANYASI
İnisiyatif, internet ortamında başlattığı imza kampanyasında da şu talepleri dile getiriyor:
1- Almanya'da doğan herkes için Alman vatandaşlığı.
2- Almanya'da en az üç yıl yaşamış olan herkes için bürokratik olmayan ve ücretsiz vatandaşlığa geçiş hakkı.
3- Birden fazla vatandaşlığa sahip olma imkanı.
4- En az üç yıldır Almanya'da yaşayan herkes için federal, eyalet ve belediye düzeyinde seçme ve seçilme hakkı.
YASADA NELER VAR?
Federal hükümet, yasa tasarısıyla Alman vatandaşlığına geçmeyi kolaylaştırmayı ve aynı zamanda hızlı entegrasyon için bir teşvik yaratmayı hedefliyor. Tasarıda, gelecekte vatandaşlığa kabul için genel olarak birden fazla vatandaşlığa izin veriliyor. Vatandaşlığa geçiş için gereken Almanya'da sekiz yıl yaşıyor olma şartı beş yıla indiriliyor. Hatta özel durumlarda örneğin, entegrasyonda başarı durumunda üç yıl sonra da vatandaşlığa geçmek mümkün olabilecek. Yabancı kökenli kişilerin Almanya’da doğan çocuklarının vatandaşlığa geçmesi için gerekli olan ebeveynlerden birinin Almanya’da ikamet süresi de sekiz yıldan beş yıla indirilecek ve önceki "Opsiyon Modeli" tamamen kaldırılacak.
Ancak vatandaşlığa kabul için bir de ön koşul getiriliyor. Buna göre "Yahudi karşıtı, ırkçı veya diğer insanlık dışı eylemlerin" anayasanın insan onuru güvencesiyle bağdaşmadığı ve özgür demokratik temel düzeni ihlal ettiği kabul edilecek ve anayasanın özgür demokratik temel düzenine bağlılık istenecek. Yasa, ayrıca antisemitik, ırkçı ya da diğer insanlık dışı görüş veya eylemlere dayanan cezai mahkûmiyetlerin savcılıklar tarafından vatandaşlık makamlarına bildirilmesine de olanak sağlıyor.
ARTI49