Almanya ekonomik buhranla çalkalanıyor: Sosyal yardımlar kesilecek mi?

Almanya ekonomik buhranla çalkalanıyor: Sosyal yardımlar kesilecek mi?

Koalisyon hükümeti liderleri, bütçe görüşmelerini tamamladı. Görüşmeler sonrası "şapkadan tavşan çıkmasını" bekleyenler, umduğunu bulamadı.

Almanya ekonomik buhranla çalkalanmaya devam ediyor. Alman toplumunun belli kesimleri tarafından sonuçları merakla beklenen bütçe görüşmelerinden ise pek de bir şey çıkmadı. Enflasyon, konut krizi, iflas dalgası... Türlü endişelerle çözüm bekleyenler için henüz bazı sorulara kesin yanıtlar verilebilmiş değil.

Koalisyon hükümeti bütçe görüşmelerini tamamladı. Koalisyona üye partilerin liderleri 2024 federal bütçesi üzerinde yürüttükleri tartışmada, "borç freninin devam etmesi" konusunda anlaşmaya vardı.

Federal Anayasa Mahkemesi'nin, "2021 yılı bütçesinde yeniden tahsisat yapılmasını geçersiz ilan ettiği" kararın ardından, 17 milyar Euro'luk açığı kapatmaya çalışan koalisyon hükümeti, ciddi bir baskıyla karşı karşıya kaldı. Hükümetin, açık nedeniyle acil kredi ayıramayacağına hükmedilmişti.

"GEÇİCİ BÜTÇE OLUŞTURULACAK"

Salı sabahı bir araya gelen "Trafik Işığı Koalisyonu" liderleri Scholz, Lindner ve Habeck, Çarşamba sabahına kadar, ayrı ayrı kendi kurmaylarıyla da yürüttükleri tartışmalar sonucu ortak bir karara vardı.

2024 bütçesini yıl sonundan önce geçirmek isteyen koalisyon hükümeti, durumun böyle olamayacağını anlayınca "geçici bütçe" oluşturmaya karar verdi. Buna göre, yalnızca idarenin sürdürülebilmesi ve yasal yükümlülüklerin yerine getirilebilmesi için gerekli harcamaları yapabilecekler.

Toplantı sonrası; iklim ve dönüşüm fonunda 45 milyar Euro kesinti yapılacağı, güneş enerjisi sektöründe kesintiler olacağı açıklandı.

UKRAYNA SAVAŞI "ACİL DURUM" DENDİ

Alman Anayasası'nın yalnızca acil durumlarda yüksek borçlanmaya izin verdiğini bilen Trafik Işığı Koalisyonu'nda yer alan SPD ve Yeşiller, Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimin böyle bir durum olduğunu savunmuşlardı. Böylece Ukrayna'ya yapılacak yardımların da kredi yoluyla finanse edilmesi mümkün olabilecekti. Buradan hareketle Ukrayna'ya 8 milyar Euro'luk destek ayrıldığı duyuruldu.

Muhalefetin, hali hazırda "borç freninin kaldırılmasına karşı olduğu" bilinirken, koalisyona "kemer sıkma" önerileri getirdiği, ancak hükümetin bu önerileri reddettiği belirtiliyor. Başbakan Scholz'un "sosyal yardımlar azaltılsın" önerisine karşı çıktığı biliniyor.

Ancak Scholz'un, SPD'nin toplantısında, "sosyal yardım biçimlerinin gözden geçirilmesine" yönelik ifadeleri, muhalefetin baskısıyla, bu yönde bir adım atılıp atılmayacağı konusunda soru işaretleri yarattı.

ARTI49