Hükümet gurbetçiye sözünü tutmadı

Hükümet gurbetçiye sözünü tutmadı

Seçimlerden önce borçlanarak emekli olanlara yurt dışında çalışma hakkı tanınacağını ve Türk Hava Yolları’nda yüzde 20 indirim yapılacağını vadeden hükümet bu sözlerini tutmadı. Askerlik ve pasaport bedelinin düşürülmesi vaadi ise yerine getirildi.

OKTAN ERDİKMEN - Yurt dışındaki vatandaşlara oy verme hakkının tanınmasının ardından, siyasi partilerin gurbetçilere olan ilgisinde de büyük bir artış görüldü. 50 yıldır Türk diasporasını sadece para gönderen ve elinde teyple köyde, atletle Bodrum sahillerinde gezenler olarak gören siyasi partiler, vaat üzerine vaat sıralamaya başladılar.

Önceki yazılarımızdan bazılarında yurt dışındaki seçmenlerin Türkiye seçimlerindeki önemine ilişkin değerlendirmeler yapmıştık. 

Bu yazımızda ise hükümetin yurt dışındaki Türklere vadettiği değişiklikleri gerçekleştirip gerçekleştirmediğini ele alacağız.

Tutulan sözler

AK Parti’nin yurt dışı seçim bildirgesinde yer alan ve gerçekleştirilen sadece 2 vaat var: Askerlik bedelinin ve pasaport harçlarının düşürülmesi.

Hükümet, önce 10 bin ve sonra 6 bin gibi fahiş rakamlara çıkardığı askerlik bedelini bin avroya indirerek, hatasını telafi etmiş oldu. Pasaport harçları konusunda da ciddi bir indirim yapıldı. Pasaport süresi bugün yurt dışı temsilciliklerde, Türkiye’den daha uygun ücretlerle uzatılabiliyor.

Bir de yurt dışında boşanan çiftlerin boşanma kararlarının Türkiye’de dava açmaya gerek kalmadan tanınması yönündeki Kanun Hükmünde Kararname var. Bu vaat, her ne kadar seçim bildirgesinde yer almasa da, ARTI 49’un yaptığı Yurt Dışı Türklerin Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporu’nda açık ara önde talep edilen bir ihtiyaç olarak belirtilmişti. 

Askerlik ve pasaport bedelinin düşürülmesi ile ilgili hükümeti, boşanma kararlarının tanınmasıyla ilgili KHK için de İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu’nu tebrik ediyoruz.

Gelelim hükümetin söz verip de gerçekleştirmediği vaatlerine.

Tutulmayan sözler

Emeklilik

Türkiye’den borçlanarak emekli olan vatandaşların yurt dışında çalışmaları yasak. Akıl ve mantıkla izahı oldukça zor olan bu durumun kaldırılacağı hem AK Parti yurt dışı seçim bildirgesinde ifade edilmişti, hem de dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu, Dortmund’da yaptığı konuşmada bu hususun altını çizmişti.

Bu söz maalesef tutulmadı. Kimse de bu sözden bahsetmiyor. Borçlanarak emekli olduysanız, Türkiye’den aldığınız emekli maaşını yurt dışında rahatlıkla harcayabilirsiniz. Ancak yurt dışında çalışıp para kazanmanız yasak. 

Türk Hava Yolları indirimi

Yine seçim bildirgesinde ve Davutoğlu’nun konuşmasında net bir şekilde ifade edilen, THY ile uçuşlarda yüzde 20 indirim sözü tutulmadı. Tam tersine THY 30 kg ücretsiz bagaj hakkını 23 kg’a düşürdü.

Üstüne üstlük ailelere business class ve esnek biletlerde, yani pahalı biletlerde yüzde 20 indirim yapılarak sanki bu vaat yerine getirilmiş gibi yapıldı. Yani gurbetçinin zekasıyla bir kere daha alay edildi. 

Öğretmen ve din görevlisi sayısı

Din görevlisi ve öğretmen sayısının arttırılacağı vaat edilmişti ancak bu konuda bir adım atılmadı. Birçok başkonsoloslukta hala eğitim ataşesi yok. Öğretmen sayıları yetersiz. Bazı imamlarsa maalesef dünyevi işlere kendilerini çok kaptırmış durumdalar. 

Okullarda ve camilerde hükümet propagandası yapıldığına yönelik eleştiriler, Türk toplumunu yurt dışında da ikiye böldü.

Diğer tutulmayan sözleri özetleyecek olursak:

Yurt dışında yaşayan vatandaşların Türkiye’de 2 yıl arabaları ile kalabilmeleri vadedilmişti ancak bu konu 185 gün şartına bağlandı. Daha sonra CHP’nin girişimleriyle 185 gün şartı emekliler için kaldırıldı ancak diğer vatandaşlar için sürüyor.

Yurt dışından alınan meslek diplomalarının Türkiye’de tanınması karmaşası hala devam ediyor.

Yeni başkonsolosluklar açılmadı. Mevcut binalar yenilenmedi ve geliştirilmedi. Frankfurt’taki eski başkonsolosluk binası yıllardır boş duruyor. Yeni binaya ise kira ödeniyor. 

Anadili eğitiminin yaygın olarak verilmesi ve kültürel kimliklerin korunması için yurt dışındaki sivil toplum örgütleri desteklenmiyor. Yurt dışında sadece hükümete yakın kuruluşlara para aktarılıyor.

Üniversitelerin yurt dışında kampüs açabilmesi için yasal düzenleme yapılmadı. Zaten bunun yapılması da mümkün değil. 

Türkiye’de yükseköğretim görmek isteyen gençlere yönelik kontenjan kısmen arttırıldı. Ancak gurbetçileri soyulacak kaz olarak görme geleneği devam ettiği için devlet okullarında bile para isteniyor. 

Yurt dışındaki lisansüstü eğitimli vatandaşların Türkiye'ye ilişkilerinin canlı tutulması için iletişim ağı, veri tabanı ve kataloğu oluşturulmadı.

Öğrencilere burs verilmediği gibi Yurt Dışı Türkler Başkanlığı gurbetçi öğrencilere verdiği bursu kesti, onun yerine Türkiye’deki Suriyelilere burs vermeye başladı. 

Vaatler nasıl gerçekleşir?

Bu vaatlerin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle yurt dışında yaşayan insanlarımızın, hükümeti veya muhalefeti canhıraş bir şekilde desteklemekten vazgeçmeleri gerekir.

Takım tutar gibi parti tutmaktan ziyade, burada sıralanan vaatlerin ve daha birçok sorunumuzun takibini yapabilirsek, başarıya ulaşabiliriz.

Birbirimizi vatan haini ve ajan ilan etmeye devam ettiğimiz sürece, üvey evlat olmaya devam ederiz.

Öte yandan kendisi de tutulmayan bir vaat olan yurt dışının seçim bölgesi haline getirilmesi konusu bir an evvel çözülmelidir. Yurt dışındaki 4 milyon seçmen, mevcut durumda genel seçimlerde sadece 3 milletvekiline etki edebildi. Bayburt’ta ise 50 bin seçmen 2 milletvekili çıkarıyor.

Diğer taraftan hükümetin Avrupa ülkeleriyle yaşanan gergin süreçte, burada yaşayan milyonlarca vatandaşını dikkate almadan kavga çıkarmakta ısrar etmesi belki referandumda 1-2 puan kazandırarak başkanlık sistemini getirdi.

Ancak bu kavgalar Avrupa’da yaşayan Türklerden o kadar çok şey götürdü ki, bunların herhangi bir vaatle telafi edilebilmesi mümkün değil…

 

Oktan Erdikmen'in önceki yazılarını okumak için lütfen tıklayınız.

HABERE YORUM KAT