Emeklilere Merkel hediyesi: Berlin emekli maaşlarına zam yaptı

Emeklilere Merkel hediyesi: Berlin emekli maaşlarına zam yaptı

Ağır bir ekonomik krizin egemen olduğu Almanya'da, emeklilerin gelirleriyle oynamanın ciddi siyasal sonuçları olacağını düşünen muhafazakâr hükümet, en az 21 milyonluk bir kitleyi “huzursuz etmemek için” elini cebine attı.

Koronavirüs ile birlikte ağır bir daralma sürecine giren Alman ekonomisinde, büyük bir seçmen kitlesini oluşturan yaklaşık 21 milyon emeklinin maaşlarına zam kesinleşti. 

Ekonomik daralmanın siyasal tepkilere dönüşmesinden çekinen Berlin hükümeti, temmuz ayından itibaren emekli maaşlarına yüzde 3,45 ile 4,2 arasında değişen bir zam yapma kararı aldı. Eyaletler Meclisi, hükümetin bu doğrultudaki yönergesine onay verdi. Buna göre, 1 Temmuz itibariyle geçerli olmak üzere ortalama emekli maaşları Almanya'nın batı eyaletlerinde yüzde 3,45 oranında, doğudaki yeni eyaletlerde de yüzde 4,2 oranında artacak. Bu kararın son aylarda bir kesim ekonomistin tam tersi yöndeki önerilerine rağmen alınması “anlamlı” bulundu. 

Emekli maaşlarındaki bölgesel açıdan farklı artışlar doğu ve batı eyaletlerindeki maaş eşitsizliğini gidermeyi amaçlıyor. Doğu Almanya kökenli emeklilerin böylece batı eyaletlerindeki emekliler kadar maaş alması için sürecin hızlandırıldığı gözlendi. Buna göre, 45 yıl çalışan ve emekli kasalarına aidat ödeyen ortalama bir emeklinin maaşı batı eyaletlerinde yaklaşık 51 avro artarak 1538 avroya, doğu eyaletlerinde ise yaklaşık 60 avro artarak 1495 avroya çıkarılacak. 

EKONOMİSTLER: KRİZ VAR, ZAM OLMASIN!

Öte yandan Almanya'da emekli maaşlarına zammın arka planında siyasal iktidarla ve sokakların hareketlenmesiyle ilgili endişelerin yattığı belirtiliyor. Mayıs ayında neoliberal dönemin gereklerini önemseyen birçok muhafazakâr “uzman iktisatçı”, ekonominin daraldığı bir dönemde böyle harcamaların olumsuz etkisi olacağını belirterek emeklilere zam verilmemesi için uyarılarda bulunmuşlardı. Bu uzmanlar, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olsa da, Almanya'nın diğer AB ülkeleri gibi ağır bir krizden geçtiğine dikkat çekmişler ve maaşlara önümüzdeki yıl zam yapılabileceğini savunmuşlardı. 

Almanya'da emekli maaşlarındaki düzenlemeler bir önceki yılın ücretler genel düzeyindeki gelişmelere, emeklilik kasalarına ödenen aidatlara ve emekli sayısına bağlı olarak yapılıyor. 2019'da ortalama emekli maaşları doğudaki yeni eyaletlerde yüzde 3,9, batıda eski eyaletlerde ise  yüzde 3,2 oranında artmıştı. 

Bazı siyasal gözlemcilere göre, ülkedeki ekonomik daralmayı en son yaklaşık 180 milyar avro tutarında bir yatırım ve kredi atağıyla göğüslemeye çalışan Berlin'deki Hıristiyan ve sosyal demokrat koalisyonu, siyasette beklenmeyen dalgalanmaları ve sokaktaki denetim dışı arayışları engellemeye çalışıyor. 

+49 – BERLİN

FOTO:  Huy Phan on Unsplash

HABERE YORUM KAT
6 Yorum