İsrail Bakanı duyurdu: El Cezire’yı kapatıyoruz

İsrail Bakanı duyurdu: El Cezire’yı kapatıyoruz

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, baskın anlarını sosyal medya hesabından paylaşarak “El Cezire’yı kapatıyoruz” ifadesini kullandı.

Pazar günü, İsrail polisi, El Cezire’nın Kudüs’te bulunan Ambassador Oteli’ndeki geçici ofisine baskın düzenledi. Bu baskın sonucunda, El Cezire’nın İsrail’deki faaliyetlerinin yasaklanması kararı uygulandı ve kanalın işgal altındaki Doğu Kudüs’te kullandığı otel odasındaki ses, görüntü ve elektronik ekipmanlarına el konuldu. İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, baskın anlarını sosyal medya hesabından paylaşarak “El Cezire’yı kapatıyoruz” ifadesini kullandı.

El Cezire yönetimi ise bu kararı “suç” olarak nitelendirdi ve İsrail’in güvenliğine yönelik tehdit iddiasını “tehlikeli ve gülünç bir yalan” olarak reddetti. Kanal, hukuki haklarını kullanma konusunda kararlı olduğunu belirtti.

Bu olayın ardından İsrail’de El Cezire’ye erişim Facebook üzerinden hala mümkünken, yabancı gazetecilerin girişine izin verilmeyen Gazze’de kanal az sayıda muhabirle yayınlarını sürdürüyor.

İsrailli yetkililer yıllardır El Cezire’yi ülkelerine karşı taraf tutmakla suçluyor. Ancak kanal, Hamas ile yakın ilişkileri olduğu iddialarını şiddetle reddediyor.

İSRAİL PARLAMENTOSUNDAN "EL CEZİRE" KARARI

Bu olay, İsrail parlamentosunda geçen ay alınan bir kararla savaş sırasında ulusal güvenliği tehdit ettiği düşünülen yabancı yayın kuruluşlarının geçici olarak kapatılma yetkisinin verilmesiyle de bağlantılı. El Cezire’ye yönelik yayın durdurma kararı 45 günde bir yeniden onaylanması gerekiyor.

El Cezire’nin merkezinin bulunduğu Katar, İsrail ile Hamas arasında yaklaşık yedi aydır süren ateşkes görüşmelerinde arabuluculuk yapıyor. Ancak bu süreçte Al Jazeera Gazze Büro Şefi Wael Al-Dahdouh’un oğlu Hamza Al-Dahdouh da dahil olmak üzere birçok gazeteci İsrail saldırılarında hayatını kaybetti.

İsrail gazetecileri ise bu olayların ardından El Cezire'yi hedef aldığını reddediyor. Kanal ise yasağın ardından yaptığı açıklamada, “İsrail’in gazetecileri öldürerek ve tutuklayarak işlediği suçları örtbas etmek için özgür basını bastırması bizi görevimizi yapmaktan alıkoymadı” dedi

HABERE YORUM KAT