Avrupalı Türklerden kesip, Suriyelilere verdiler

Avrupalı Türklerden kesip, Suriyelilere verdiler

Yurt dışında yaşayan Türklere destek olmak üzere kurulan Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Avrupalı Türklere verilen bursları durdurdu, Türkiye’de yaşayan Suriyelilere burs programı başlattı.

OKTAN ERDİKMEN - Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına destek olmak amacıyla kurulan Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, çeşitli fonlarla yurt dışında yaşayan sivil toplum örgütlerini destekliyor. Bu gibi programlarda derneklere verilen paralar, genelde insanları bir salona toplayıp eğitimin önemini anlatmaktan ibaret olan eğitim programlarına harcanıyor. Sadece Türkiye’de değil, dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde sosyal projelere verilen paraların önemli bir kısmı çarçur ediliyor. Proje tekliflerini verenler, genellikle kendilerine maaş almak istediklerinden, toplumsal fayda kimi zaman bu bireysel fayda fikrinin arkasında kalıyor.

Vakıfların ve enstitülerin araştırma projeleri dışında yaptığı çalışmaların verimliliğinden her zaman şüphe ederim. Bir salona 20 kişiyi toplayıp eğitimin veya sağlığın çok önemli olduğunu söylemek ve profesörlere söylettirmek, eğitimi ve sağlığı daha iyi hale getirmiyor. Somut adımlar atmak zor olduğu için, dostlar alışverişte görsün misali, kurumlar “İşte bakın biz eğitime ve sağlığa ne kadar önem veriyoruz. Sosyal projelere şu kadar para ayırdık” derken, dernekler de 3-4 yerel gazetede çıkan ve birkaç ay sonra kendilerinin bile hatırlamayacakları etkinlikleri gururla anlatıyorlar. 

Yıl sonu çalışma raporunun eğitim çalışmalarına da, böylelikle bir çentik atılma fırsatı doğuyor.

Bu durumda sosyal projelerin en önemli ayağı olarak burslar ön plana çıkıyor.

Yurt dışında yaşayan Türkleri desteklemek amacıyla kurulan Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) de bana göre gereksiz yerlere aktarılan kaynakların yanı sıra, öğrencilere yönelik de bir burs programı başlatmıştı. 

Yurt dışında oturma ve çalışma izni bulunan vatandaşlara ve çocuklarına yönelik verilen eğitim desteği ve araştırma bursları, 2014-2015 eğitim döneminin ardından verilmedi. Bu yıl için başvuru kabul edilmedi. Kurum, bursların devam edeceğini ama programın bürokratik nedenlerle durduğunu belirtse de, 8 aydır burs yok ve ne zaman verileceği de belli değil.

Yurt dışındaki Türklerin bursunu durduran YTB, aynı yıl Türkiye’deki üniversitelerde lisans eğitimi gören Suriyeli öğrencilere destek bursları programını başlattı. 

Türk vatandaşları, çifte vatandaşlıklarından bir tanesi Türk vatandaşlığı olanlar ve mavi kartlılar bu burstan yararlanamıyor. Bursun miktarı aylık 1200 TL ve başvurmak için Suriyeli olmak gerekiyor.

Suriyelilere karşı değiliz. Türkiye’de yaşayan 2,5 milyon Suriyelinin yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve onların bir plan dahilinde kendi ayakları üzerinde durmalarının sağlanması gerekiyor.

Her geleni kabul edip sokağa salan bir siyaset izlerseniz, çözümü Avrupalı Türklerin bursunu kesmekle de sağlayamazsınız. 

Neyse ki burası Türkiye. 

Yurt dışındaki Türkleri desteklemek üzere bir kurum oluşturuyorsunuz. Bu kuruma bu amaca yönelik harcanmak üzere, Avrupalı Türklerin de ödediği vergilerden maddi kaynak aktarıyorsunuz.

Sonra Avrupalı Türklerin bursunu kesip, Türkiye’de yaşayan Suriyelilere burs bağlıyorsunuz.

Nasılsa kimse çıkıp bunun hesabını sormuyor…

HABERE YORUM KAT
1 Yorum