Almanya'da büyük tartışma... "Enerji fiyat frenleri" sona eriyor!

Almanya'da büyük tartışma... "Enerji fiyat frenleri" sona eriyor!

Şansölye Olaf Scholz, enerji tavan fiyatının sona erdiğini duyurdu. CDU'lu siyasetçi Friedrich Merz ise, "Şansölyesi olarak içinde bulunduğunuz ayakkabılar size en az iki numara büyük geliyor" dedi.

Şansölye Olaf Scholz, bugünkü meclis konuşmasında, hükümetin bütçe sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu itiraf etti. Scholz, konuya dair herhangi bir çözüm de sunmazken, enerji tavan fiyatının da sona erdiğini duyurdu.

Scholz, "Gaz depolama tesislerimizi de o kadar iyi doldurduk ki, ani fiyat artışları beklememize gerek yok. Ancak enerji fiyatlarının yeniden beklenmedik bir şekilde artması durumunda, kısa sürede karşı önlem alabilecek konumda olduğumuz da açıktır" dedi.

Scholz önümüzdeki yılın başında elektrik ve gaz fiyat frenlerinin sona ereceğini duyururken, fiyat frenlerinin aslında Mart ayı sonuna kadar geçerli olması gerekiyordu.

"İKİ NUMARA BÜYÜK GELİYOR"

Almanya'da muhalefet lideri CDU'lu siyasetçi Friedrich Merz ise, Olaf Scholz'a çok sert sözler sarf etti.

Merz, Scholz'un makama uygunluğunu reddederken, Scholz'a hitaben, "Federal Almanya Cumhuriyeti Şansölyesi olarak içinde bulunduğunuz ayakkabılar size en az iki numara büyük geliyor" ifadelerini kullandı.

Scholz için, "ülkeye dair vizyonu olmayan bir iktidar tesisatçısı" olduğunu söyleyen Merz, mevcut koalisyon hükümetinin de "anlaşmazlıklar ve çatışmalarla" karakterize olduğunu belirtti.

AÇIK KAPI BIRAKTI

Merz, Scholz'a, "Burada sizden duyduklarımız ve gördüklerimiz tek kelimeyle utanç verici" derken, Şansölye Scholz'u da "dogmatizm" ile suçladı. Merz, "Hükümetin açıklaması herhangi bir değişiklik yapmak istemediğine dair kesin bir his veriyor" dedi.

Merz, CDU/CSU'nun "devlet politikasına karşı duyduğu sorumluluk duygusundan kaynaklı" mevcut federal hükümetle birlikte çalışmaya da hazır olduğunu söyledi. Merz'in şartı ise, "koalisyon hükümetinin performansının iyileşmesi" oldu.

KASADAKİ KADAR PARA HARCANABİLİR

Almanya'da Anayasaya göre, devlet, sadece kasasına girdiği kadar para harcayabiliyor. Bunun adına, "borç freni" deniyor. İstisnai olarak acil durumlarda bu "borç freni" iptal ediliyor ve devlete ek borç yapma fırsatı tanınıyor. 2014-2019 yılları arasında federal yönetim kurallara uydu ve bütçeler hep denk çıktı. Ancak korona ardından Rusya-Ukrayna savaşı, hükümetin tüm dengelerini sarstı.

Almanya'nın derinleşen bütçe krizi, koalisyon hükûmetinde sıkıntılara da neden olurken, dün Scholz, 2024 bütçesinin bu yılın sonuna kadar tamamlanacağını açıklamıştı.

ARTI49

Fotoğraf: AA