Avrupa Birliği yapay zekaya karşı savaş açtı

Avrupa Birliği yapay zekaya karşı savaş açtı

Avrupa Birliği, yapay zeka ile yüz tanımanın kamusal alanlarda yasaklanmasına karar verdi. Genel olarak, AB değerlerini ihlal eden yapay zeka sistemlerinin kabul edilemez olduğu ilan edildi!

Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinden bu yana, yapay zeka (AI) toplumu hareket ettiren ve şekillendiren bir konu olmayı sürdürüyor. Yapay zeka araçları birçok insanın günlük yaşamına da girmiş durumda. Çiftçiler bile kimyasal kullanımını azaltmak için meyve hasadında yapay zekadan yararlanmak istiyor. AB şimdi yeni bir yasa ile bu hızlı gelişmeyi kontrol altına almak ve bazı alanlarda yapay zeka kullanımını tamamen yasaklamak istiyor.

AB ülkelerinin 21 Nisan Salı günü oyladığı yeni yasa, öncelikle AB'nin değerlerini korumayı amaçlıyor. Bu amaçla Avrupa Birliği, diğer hususların yanı sıra, yapay zeka ile yüz tanımanın kamusal alanlarda yasaklanmasına karar verdi.

İstisnalar sadece insan kaçakçılığı gibi özellikle ciddi suçların ortaya çıkarılması amacıyla polis ve diğer güvenlik makamları için geçerli olacak. Yapay zeka yüz tanıma araçları terörle mücadelede de kullanılabilecek.

AB "KABUL EDİLEMEZ" İLAN ETTİ

Avrupa Birliği'nin yeni yapay zeka yasası, işyerleri ve eğitim kurumları için de değişiklikler içeriyor. Yeni yasaya göre, yapay zeka yardımıyla insanların duygularını tanıyabilen yazılımlara bu yerlerde izin verilmiyor.

Genel olarak, AB değerlerini ihlal eden yapay zeka sistemlerinin kabul edilemez olduğu ilan edildi.

Ayrıca AB, sağlık veya eğitim gibi kritik altyapılarda kullanılan yapay zeka sistemlerinin katı kurallara tabi olması gerektiğini belirtiyor.

Genel olarak, yeni AB yasası, yapay zeka sistemlerinin mümkün olduğunca şeffaf olmasını ve ayrımcılık yapmamasını veya çevreye zarar verecek şekilde hareket etmemesini sağlamayı hedefliyor. Yapay zeka sistemlerinin diğer teknolojiler tarafından değil insanlar tarafından izlenmesi de önemli bir nokta.

AB YASASI DÜNYADA TÜRÜNÜN İLK ÖRNEĞİ

AB'nin yeni yapay zeka yasası dünyada türünün ilk örneği. Yasa, yapay zeka düzenlemeleri için küresel bir standart haline gelebilir. Ancak dijital dernek Bitkom gibi eleştirel sesler, yasanın soruları cevapsız bıraktığı eleştirisinde bulunuyor.

Federal Dijital Bakan Volker Wissing (FDP) de siyasetin yapay zekanın hızlı gelişimi karşısında sürekli olarak zorlandığını kabul etti. Bu nedenle “sürekli olarak ayarlamalar yapma cesaretine sahip olmalıyız” denildi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT