Almanya’da esrar tasarısı tepki çekti

Almanya’da esrar tasarısı tepki çekti

Almanya'da, Sağlık Bakanı Karl Lauterbach tarafından sunulan esrarın sınırlı yasallaşmasını içeren yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı. Ancak tasarıya karşı çeşitli tepkiler yükseldi.

Almanya Tabipler Odası Eş Başkanı Josef Mischo, yasanın gençlerin uyuşturucudan korunması ve karaborsanın engellenmesi hedeflerine ulaşamayacağını belirterek eleştirdi. Araştırmaların, esrarın yasallaştığı ülkelerde uyuşturucu ticaretinin azalmadığını gösterdiğini vurguladı.

Yasa tasarısının öngördüğü kontrol mekanizmalarının belirsizliğine dikkat çeken Mischo, esrarın yasallaşmasıyla uyuşturucu tüketiminin tehlikesizmiş gibi algılanabileceği sorununa işaret etti. Bağımlılığın önlenmesi için gerekli tedbirlerin artırılmasını talep etti.

Almanya Hakimler Birliği Yönetimi'nden Sven Rebehn, esrarın yasallaşmasının yargı sistemini yükleyeceğini ve karaborsayı teşvik edeceğini öne sürdü. Bu durumun yeni anlaşmazlıklara ve mahkeme davalarına yol açabileceğini ifade etti.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Genel Sekreteri Carsten Linnemann, yasa tasarısını "tıbbi açıdan sorumsuzluk" olarak değerlendirdi. Linnemann, doktorların beynin 25 yaşına kadar geliştiğini belirterek, esrarın depresyon ve anksiyeteye yol açabileceğine dikkat çekti.

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi Meclis Grubu Başkanı Alexander Dobrindt ise yasa tasarısının gençlerin sağlığını tehlikeye atacağını ve sorumsuzluk olduğunu belirtti. Uzman uyarılarının görmezden gelindiğini ve yasa tasarısının gençlerde uyuşturucu kullanımını artıracağını, bağımlılığı yükselteceğini savundu.

Almanya'da Bakanlar Kurulu, esrarın sınırlı yasallaşması için hazırlanan yasa tasarısını onayladı. Bu tasarıya göre esrar, uyuşturucu maddeler listesinden çıkarılacak. Yetişkinlere belirli miktarlarda esrar bulundurma ve kişisel tüketim için bitki yetiştirme izni verilecek. Kenevir sosyal kulüpleri adı verilen derneklerin belirli şartlar altında kenevir yetiştirebileceği ve üyelerine esrar temin edebileceği belirtiliyor. Ancak tasarının yasalaşması için Federal Meclis'in de onayı gerekmekte.

HABERE YORUM KAT