Almanya'da çalışmamak daha kazançlı

Almanya'da çalışmamak daha kazançlı

Almanya'da bir çalışanın, 4 kişilik ailesi olan ve sosyalden geçinen bir kişiye ödenen 1928 avro net gelire ulaşabilmesi için en az 12,73 avro saat ücreti alması gerekiyor. Asgari ücret ise 8,84.

OKTAN ERDİKMEN -  Almanya'da yeni sağlık bakanı olacak olan Jens Spahn (CDU), geçtiğimiz günlerde Tafel olarak bilinen ücretsiz gıda dağıtılan merkezlerin kaldırılması durumunda, ülkede kimsenin aç kalmayacağını söyleyerek yeni bir tartışma başlatmıştı. Gözler zaten sosyal yardım sistemine çevrilmişken, Alman Vergi Mükellefleri Birliği'nin (BdSt) raporu açıklandı.

Rapora göre bir ailede tek başına çalışan kişinin, eşi ve 2 çocuğuyla birlikte, yine eşi ve 2 çocuğu olan ama çalışmayan ve sosyal yardım alan kişiyle aynı parayı alabilmesi için, brüt maaşının 1935 avro olması gerekiyor. Bu da, haftada 38 iş saatinden hesaplandığında 12,73 avroluk bir saat ücretine denk geliyor. Almanya'da asgari ücret ise sektörlere ve eyaletlere göre değişmekle birlikte ortalama 8,84 avro.

Almanya'da çalışmayan ve başka bir geliri de olmayan 4 kişilik bir aileye, çocuk parası dahil 1284 avro yaşam desteği ve 644 avro da kira ve ısıtma yardımı veriliyor. Bunun dışında ev eşyası ödemesi, indirimli toplu taşıma kartı ve televizyon vergisi olarak bilinen GEZ muafiyeti gibi haklar da var. 

Bu durumda, sevdikleri bir iş bulamayacaklarını düşünen kişiler, çalışıp çalışmama konusunda kararsız kalabilir. Yalan beyanda bulunanların, sosyal yardım dairesinden bilgi saklayanların sayısı da azımsanacak gibi değil. 

Sosyal yardım da kaldırılamayacağına göre, geriye tek bir seçenek kalıyor: Vatandaşlık maaşı.

Bu kavram, kişinin ihtiyacı olup olmamasından bağımsız olarak, her ay düzenli bir ödeme alması esasına dayalı. Ondan sonra ister çalışır, ister çalışmaz. Milyon doları olanlara da, hiç parası olmayanlara da aynı ücret ödenir. 

Sosyal yardım alan bir kişi, herhangi bir işe girip çalışırsa yardım kesiliyor. Ancak vatandaşlık maaşı hep devam ediyor. Bu nedenle daha fazla kişinin çalışmaya başlayacağını varsayabiliriz.

Yardım kuruluşları üzerinden Uganda’da, Kenya’da, Hindistan’da denemeler yapılıyor. ABD’de Kaliforniya’da, Avrupa’da da Hollanda, Finlandiya ve İskoçya’da bölgesel bazda pilot çalışmalar var.

İsviçre ise bölgesel değil, ülke çapında bir vatandaşlık maaşını referanduma götürdü. Her yetişkine aylık 2 bin 500 frank maaş ödenmesi teklifi referandumda yüzde 77 oyla reddedildi. 

Almanya’da bu konu diğer ülkelerde olduğu kadar gündemde değil. Bir dernek, üyelerinden para toplayıp çekilişle bazı üyelerine her ay maaş ödeyerek sistemin nasıl işleyebileceğini göstermeye çalışıyor.

Ben vatandaşlık maaşının, sosyal yardımdan daha iyi sonuçlar vereceğine, insanların yalana değil, yenilikçiliğe ve girişimciliğe teşvik edileceğine inanıyorum. 

Bu sisteme ilk geçecek ülke de, muhtemelen Kuzey Avrupa ülkelerinden biri olacaktır. Bizse bütün bunları, uzun bir süre daha uzaktan izlemeye devam edeceğiz gibi görünüyor.

Türkiye’de vatandaşlık maaşını bırakın, ihtiyacı olan aile başına ayda sadece 600 lira nakit ödeme yapacak bir sosyal sistemin geliştirilmesine bile karşı çıkmışlardı. 

Çünkü insanların muhtaçlığını suistimal eden bir siyaset anlayışı var ve bu düzen ne pahasına olursa olsun bozulmasın isteniyor…

 

Oktan Erdikmen'in diğer yazılarını okumak için tıklayınız.

HABERE YORUM KAT