Sofralardaki tehlike: Piyasadaki baharatların büyük çoğunluğu zehirli

Sofralardaki tehlike: Piyasadaki baharatların büyük çoğunluğu zehirli

Almanya ünlü tüketici dergisi Öko-Test'in 05/2024 sayısında çeşitli kırmızı biber tozlarını inceledi. Test uzmanları tek bir tozda 23 farklı pestisit kalıntısı buldu. Çoğu baharatta ise yoğun pestisit kalıntısı keşfedildi.

Almanya ünlü tüketici dergisi Öko-Test, 05/2024 sayısında yapılan bir analizde piyasadaki çeşitli kırmızı biber tozları incelendi. Test sonuçları, bazı ürünlerin yüksek miktarda pestisit içerdiğini ve neredeyse yarısının testten başarısız olduğunu ortaya koydu. İşte detaylar:

23 FARKLI PESTİSİT KALINTISI

Testte, bir kırmızı biber tozunda tam 23 farklı pestisit kalıntısı tespit edildi, bu da testteki en yüksek sayı olarak kaydedildi. Genel olarak, test edilen tozların yarısından fazlası, içerdikleri yüksek pestisit seviyeleri nedeniyle Öko-Test’in standartlarını karşılayamadı.

İşte yüksek pestisit içen baharatların bazıları:

-Carat Paprika edelsüß, Netto

-Just Spices Paprika edelsüß, Just Spices

-Ja! Edelsüß Paprika, Rewe

-Gut & Günstig Paprika edelsüß, Edeka

ÖZELLİKLE ÇİN'DEN GELENLER

Analiz, özellikle Çin’den ithal edilen ve Avrupa Birliği’nde yasaklanmış olan glufosinat gibi pestisitlerin varlığına dikkat çekti. Test edilen 17 geleneksel kırmızı biber tozundan 13’ü, içerdikleri yüksek glufosinat seviyeleri nedeniyle “tatmin edici değil” olarak değerlendirildi.

PESTİSİT İÇERMEYEN BAHARATLAR VAR

Buna karşın, tamamen pestisit içermeyen ve çoğunluğu organik sertifikalı olan kırmızı biber tozları da bulunuyor. Edora markasının tatlı kırmızı biber tozu, geleneksel ürünler arasında “çok iyi” derecesiyle öne çıkıyor.

İşte pestisit içermeyen baharatlar:

-Alnatura Paprika edelsüß, Alnatura

-Bio Primo Paprika edelsüß, Müller

-Edora Paprika edelsüß, Edora Gewürze

-Gut Bio Paprika edelsüß, Aldi Nord

PESTİSİT NASIL ETKİLER

Pestisit insanlar için risk oluştururu ve sağlık üzerindeki etkileri, pestisit türüne göre değişiklik gösterebilir. Bazı pestisitler kanserojen olabileceği gibi bazıları da sinir sistemini etkileyebilmektedir. Pestisitin anlık etkileri, burunda yanma, batma ve kaşıntı, boğaz ve cilt tahrişi, döküntüsüdür.

Pestisitin sağlığa zararları uzun vadede kendini gösterir. Beyin hasarı, doğum kusurları, kısırlık, böbrek, akciğer hasarları pestisitin uzun vadede etkileri olabilmektedir.

RAFLARDAN KALDIRILDI

Yüksek pestisit içeriği nedeniyle bazı süpermarket zincirleri, etkilenen kırmızı biber tozlarını raflarından çekme kararı aldı. Sonuç olarak Norma, Edeka ve Tegut etkilenen toz partilerini satıştan çekti. Bu durum, ürünlerin güvenliği konusunda tüketicilerin artan tepkisinin sonuçlarını gösteriyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
1 Yorum