Hac ziyareti için ödenen para gelir sayıldı: Berlinli aile 22 bin Euro ceza ödemek zorunda kaldı

Hac ziyareti için ödenen para gelir sayıldı: Berlinli aile 22 bin Euro ceza ödemek zorunda kaldı

Almanya'da bir aileye, komşuları tarafından 65 bin Euro verildi. Aile bunu Hac ziyareti için kullandı. Ancak Jobcenter paranın kendilerine ibraz edilmediğini söyleyerek, aileyi 22 bin 600 Euro geri ödemek zorunda bıraktı.

Berlin’in kuzeyindeki bir aile, komşularının bakımını üstlenmelerinin karşılığında aldıkları 65 bin 250 Euro’luk hediye nedeniyle, Jobcenter’a toplam 22 bin 600 Euro geri ödeme yapmak zorunda bırakıldı.

Aile, Jobcenter’ın talebine karşı yasal yollara başvurdu ancak Berlin-Brandenburg Bölge Sosyal Mahkemesi, Berlin Sosyal Mahkemesi’nin kararını onaylayarak ailenin itirazını reddetti.

HAC ZİYARETİ İÇİN BİR HEDİYE

Aile, Haziran 2018’den Aralık 2019’a kadar Jobcenter’dan geçimlerini sağlamak için yardım aldı. Anne, 1926 doğumlu ve artık vefat etmiş olan komşuları Bayan R.'ye düzenli olarak bakıyordu.

Bayan R., annenin hesabına 65 bin 250 Euro gönderdi ve bu paranın, ailenin Hac ziyareti isteklerini yerine getirmek için bir hediye olduğunu belirtti. Ancak aile, bu hediyeyi Jobcenter ile paylaşmadı ve miktarı hesaptan çekti.

Jobcenter, durumu öğrendiğinde, ailenin mali yardıma ihtiyacı olmadığını belirterek geri ödeme talebinde bulundu. Aile, bu talebe karşı dava açtı fakat başarısız oldu.

Temyiz başvurularında, Bayan R.'den aldıkları paranın, yıllarca gösterdikleri yardımlaşmaya bir teşekkür olarak verilen özel bir hediye olduğunu savundular. Aile, iş bulma kurumunu bilgilendirmeleri gerektiğini bilmiyordu.

HERHANGİ BİR MAKBUZ İBRAZ EDEMEDİLER

Aile, parayı Hac ziyaretinde kullandı ve bu gezinin maliyeti beş kişi için toplamda yaklaşık 55.600 Euro oldu. Ancak, seyahatleri için herhangi bir makbuz temin edememiş oldukları belirtiliyor. Anne ayrıca, Bayan R. ile anlaştığı üzere diş tedavisi için 7 bin Euro harcamış ve kalan para borçların ödenmesi ve bağış yapılması için kullanılmıştı.

Bölge Sosyal Mahkemesi, ailenin hesaplamasına inanmadı ve bağışlanan paranın, yaşam masraflarını ve Mekke gezisini karşılamaya yeteceğini belirtti. Mahkeme, “5 bin Euro’dan fazla tutan bir uçuş için nakit ödeme yapmanın hayat tecrübesine aykırı olduğunu” ve seyahatle ilgili yeterli kanıt sunulmadığını ifade etti.

ARTI49

HABERE YORUM KAT