Almanya'da buhran dur durak bilmiyor: Milyonları etkileyen 2009 krizi geri dönebilir

Almanya'da buhran dur durak bilmiyor: Milyonları etkileyen 2009 krizi geri dönebilir

Almanya'da iflas başvuruları son yıllarda gözle görülür ciddi bir artış gösterirken, başvuruların ağır geçen 2009 krizindeki sayılara gittikçe daha da yaklaştığı görülüyor.

Dünya genelinde pandemiyle daha görünür hale gelen ve zaman geçtikçe derinleşen ekonomik buhran, Almanya'yı da doğrudan etkiliyor. Malzeme fiyatlarındaki artış, tedarik zorlukları ve işçi giderleri gibi çok sayıda maliyet kalemi, birkaç yıl içerisinde yüzlerce Alman şirketin kapanmasına, yüz binlerce kişinin işsiz kalmasına yol açtı.

Ekonomistlerin "iflas dalgası" olarak tarif ettikleri sürecin, Almanya'da "önümüzdeki yıllarda da süreceği ve bu dalgadan kurtuluşun pek de kolay olmayacağı" belirtiliyor.

Finansal bilgi servisi Crif'e göre, Almanya'daki şirket iflaslarının sayısı bu yıl yeniden koronavirüs öncesi seviyelere yükselecek. Geçen yıl beşte bir oranında (yüzde 22,4) artarak 17 bin 850'nin biraz altına inen vakaların ardından Crif, 2024 yılında 19 bin 800 şirket iflası bekliyor. Bu sayı, pandemiden önceki yıllarla aşağı yukarı aynı olacaktır (2018: 19 bin 552, 2019: 19 bin 005).

Federal İstatistik Ofisi'nin 2023 yılına ilişkin resmi rakamlarının Mart ayı ortasında açıklanması bekleniyor.

ENDİŞE VERİCİ RAKAMLAR

Wiesbaden merkezli kuruma göre, şirket iflaslarının sayısı Ocak ve Kasım 2023 arasında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla neredeyse dörtte bir oranında (yüzde 23,2) artarak 16 bin 264 vakaya ulaştı. Federal Ofis 2022 yılının tamamında 14 bin 590 şirket iflası saydı. Karşılaştırma yapmak gerekirse, ekonomik krizin yaşandığı 2009 yılında Almanya'da yaklaşık 33 bin şirket iflası yaşanmıştı.

Crif Genel Müdürü Frank Schlein'a göre, artış eğilimine rağmen bir iflas dalgasından söz etmek mümkün değil. Schlein, "Artan sayıdaki büyük iflaslar başka iflaslara yol açabilecek olsa da şirketlerin çoğunluğu hala iyi bir mali durumda" dedi. Ancak rakamların "endişe verici" olduğunu da ekledi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT