Almanya'yı "gaza" getirecek açıklama... Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba Scholz'u övdü

Almanya'yı "gaza" getirecek açıklama... Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba Scholz'u övdü

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Şansölye Olaf Scholz'u Avrupa Birliği'ndeki "Ukrayna çabasından" dolayı överken, bunun "tarihe geçecek" bir eylem olduğunu savundu...

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Almanya'yı "gaza" getirecek açıklamalarda bulundu.

Kuleba, Alman hükümetine gelecekte de Ukrayna diplomasisinde öncü bir rol oynamaya devam etmesi çağrısında bulundu. Bild'e verdiği demeçte Kuleba, AB zirvesinde Kiev ile AB katılım müzakerelerinin başlatılmasına karşı Macar vetosunu önlediği için Federal Şansölye Olaf Scholz'u övdü. Kuleba bu durumu, "Avrupa'nın çıkarları doğrultusunda Alman liderliğinin bir eylemi olarak tarihe geçecektir" sözleriyle savundu.

AVRUPA ÖVGÜSÜ

Kuleba sadece "Bunun aynı zamanda Almanya'nın tutumunda daha geniş ve geri dönüşü olmayan bir değişim anlamına geleceğini" umabileceğini sözlerine ekledi.

Kuleba ayrıca ilk kez AB'nin "Amerikalı karar alıcıları beklemediğini, aksine onların takip etmesi için bir örnek oluşturduğunu" vurgularken, "Avrupa'nın liderlik rolü üstlenebilme kabiliyetine sahip olduğunu ve sadece daha fazla özgüvene ihtiyacı olduğunu" kanıtladığını belirtti.

ÇÖZÜLEMEYEN KONU "ÇÖZÜLDÜ"

Ukrayna'ya daha fazla yardım yapılması geçen gün yapılan AB zirvesinde de çözülemeyen bir konuydu.

AB zirvesinde Scholz, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'a kahve molası için salondan ayrılmasını, böylece toplanan devlet ve hükümet başkanlarının kendisi olmadan Ukrayna ile katılım müzakerelerinin başlatılmasını oylayabilmelerini önermişti. Orban bu öneriye uydu ve böylece diğer 26 üye devletin temsilcileri onun yokluğunda katılım müzakereleri lehinde karar aldı.

AB, Ukrayna'ya yardım konusunda önümüzdeki yılın başında özel bir zirve düzenlenmesini planlıyor.

ALMANLAR HOŞNUT DEĞİL

Öte yandan, Almanya geçen gün Ukrayna'ya askeri yardım göndermişti. Ve Almanya her defasında Ukrayna'ya askeri yardım içeren bir paket sözü vermeyi de sürdürüyor. Başbakan Olaf Scholz da Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceklerini söylemişti. Ancak Almanlar bu durumdan pek de hoşnut değil.

Zira ülkede, Rusya-Ukrayna savaşından sonra 1 milyondan fazla Ukrayna vatandaşı yaşamaya başladı. Almanlar, çok sayıdaki Ukraynalı vatandaşın ülkelerine gelmesinden rahatsızlığını dile getiriyor. Devlet desteğini alan Ukraynalılar, dil eğitimlerinden işe, oturdukları evlerden sosyal yardım parasına kadar birçok imkandan yararlanabiliyor.

Ayrıca Almanya'nın Ukrayna'ya bu derece desteği, Almanları kızdırıyor. Söz konusu durum, ülke ekonomisini de etkiliyor. Savaşa ayrılan bütçeyle birlikte Rusya ile bozulan ilişkiler ve bir milyonun üzerinde ek yük düşünüldüğünde Almanlar, yükselen enflasyondan da, artan benzin fiyatlarından da hem savaşı hem de Ukraynalıları sorumlu tutuyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT