Otomatik banka bilgileri paylaşımı: Türkiye’deki kira gelirleri beyan edilecek mi?

Otomatik banka bilgileri paylaşımı: Türkiye’deki kira gelirleri beyan edilecek mi?

“Otomatik ve karşılıklı bilgi alışverişi” anlaşmasından dolayı Almanya’daki Türk toplumundaki huzursuzluk artarak devam ediyor. Peki yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye’deki gayrimenkullerinden elde ettikleri kiralar beyan edilecek mi ?

Karşılıklı ve otomatik bilgi paylaşımına ilişkin tartışmalar sürerken en çok sorulan sorularında kira gelirlerinin beyanı da yer alıyor. +49’un YouTube kanalında yayınlanan “Çalışma Üstadı ile Yurtdışı Türkleri Özel” programının daimi konuğu İş Teftiş Ankara Grup Başkanlığı emekli İş Başmüfettişi Ali İhsan Öztürk, mali müşavir Özgür Yılmaz’ın konuya ilişkin sorularını yanıtladı: 

İKAMET SÜRESİNE DİKKAT

“Bu sorunun cevabı tam ve dar mükellef tanımlarını bilmekten de geçer şöyle ki vatandaşlarımızın yaşadıkları yerde altı aydan fazla ikamet edilen yer onun açısından o ülkenin tam mükellefi demektir. Örneğin Almanya’da ikamet eden ve bu ikametinin altı aylık süreden fazlasını Almanya’da geçiren bir Türk vatandaşı Almanya’nın tam mükellefi Türkiye açısından ise dar mükellef kapsamındadır Dolayısıyla insanlar gelirlerinin tamamını tam mükellef oldukları yerde beyan etme yükümlülükleri vardır. 

Gayrimenkul kira gelirleri, Türkiye’nin akdettiği Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarının ‘Gayrimenkul Varlıklardan Elde Edilen Gelir’ başlıklı 6'ncı ve ‘Gayrimaddi Hak Bedelleri’ başlıklı 12’nci maddelerinde ele alınmaktadır.

Anlaşmaların 6’ncı maddesi, esas olarak taşınmaz varlıkların ve bunlara bağlı hakların kiralanmasından elde edilen gelirlere ilişkin olup, gayrimenkulün bulunduğu devletin bu tür gelirleri vergileme hakkı bulunmaktadır. 

TÜRKİYE’DEKİ GAYRİMENKUL KİRA GELİRLERİ TÜRKİYE’DE VERGİLENDİRİLİR

Buna göre, Anlaşmaya taraf olan diğer devletin mukimlerince Türkiye’de bulunan gayrimenkullerden elde edilecek kira gelirlerinde vergileme, Türkiye’de iç mevzuatın öngördüğü usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak olup, söz konusu anlaşmalarda iç mevzuatı sınırlayan herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla 2020 yılı için ister dar mükellef olsun ister tam mükellef olsun kira gelirlerini Türkiye’deki vergi dairesine bildirim yükümlülüğü  bulunmaktadır. 

6 BİN 600 TL ALTINDA İSE…

Ancak kira gelirlerini ikiye ayırmak gerekmektedir. 

İşyeri olarak kiraya verilen (Stopaj yöntemi uygulanan hal)  yerler:

Tamamı Türkiye’de tevkif suretiyle vergilendirilmiş olan işyeri kira gelirleri için tutarı ne olursa olsun yıllık beyanname verilmeyecektir. Dolayısıyla ödeyecek bir vergileri de olmayacaktır. 

 Konut olarak kiraya verilen yerler açısından:

Konut olarak kiraya verilen yerlerden elde edilen gelirler beyan edilmesi gerekmektedir. Bunun istisnası “2020 Yılı Konut Kirası” olarak  6 bin 600 TL altında kalıyor ise beyana gerek yoktur.

TÜRKİYE’DEKİ GELİRLERİ YAŞADIKLARI ÜLKELERE BİLDİRİLİR

Dikkat edilecek husus 2020 yılı kira gelirleri 2021 yılı mart ayında beyanı  gerekmektedir. Buna ilişkin beyanname nereden nasıl   doldurulacağı konularına ilişkin bilgilendirmeler tarafımızca artı49 aracılığıyla sizlere yapılacaktır.

Önemli bir husus ise  2021 yılında Türkiye'nin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve Avrupa Birliği'ne (AB) üye 107 ülke ile uygulamasını başlattığı hesap ve para bilgilerinin paylaşımını öngören uluslararası anlaşma gereği Türkiye’deki gelirlerini de yaşadıkları ülkeye bildirme yükümlülüğüdür. 

Diğer taraftan, dar mükelleflerin Türkiye’ de elde ettikleri gelirler dolayısıyla ödeyecekleri vergiler, söz konusu mükelleflerin mukim oldukları ülkelerle yapılan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları çerçevesinde mukim oldukları ülkelerde mahsup edilecek ya da bu gelirler istisna kapsamında değerlendirilecektir. Bu kapsamda mukimlik belgesi almaları önem arz etmektedir. 

+49 – STUTTGART

HABERE YORUM KAT