Merkel gerçi “Yunanistan” dedi, ama: Berlin, Macron gibi davranmak istemiyor

Merkel gerçi “Yunanistan” dedi, ama: Berlin, Macron gibi davranmak istemiyor

Berlin’de AB dışişleri bakanlarının iki gün süren gayriresmi görüşmelerinden özellikle Almanya ile Fransa arasında Türkiye ve doğalgaz tartışmasına yönelik farklı yaklaşımlar çıktı. Berlin, Paris’ten farklı olarak Ankara’yı kaybetmek istemiyor.

Federal Almanya Başbakanı Angela Merkel geleneksel olarak yaptığı yaz sezonu basın konferansında açıklamalarda bulundu. Merkel, Yunanistan’ın haklarını savunmak ve haklıysa da destek olmak zorunda olduklarını hatırlattı. Bu açıklama, uluslararası gözlemciler tarafından iki ülke arasında Atina’dan yana bir mesaj olarak değerlendirildi. 

Almanya Başbakanı, Türkiye ile Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz’de yaşanılan gerginliğe ilişkin “Almanya olarak, ekonomik bölgelerin bölünmesi konusundaki ihtilafın, ancak tarafların bir araya gelmesiyle ve birlikte çözülebileceğini öngörüyoruz. AB ülkeleri olarak Yunanistan’ın haklarını ciddiye almak ve haklı olduklarında destek olmak zorundayız” diye konuştu. 

BAŞKA HESAPLAR MI VAR?

Ancak bu ifadelerin arka planında başka eğilimler yattığı da belirtildi. İki gündür Berlin’de AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları arasında yapılan gayriresmi danışma toplantısında, doğalgaz ihtilafında AB’nin Yunanistan’dan yana ağırlığını koyacağı bildirildi. İki komşu arasında önce diplomasinin sınırları içinde hareket edilmesini isteyen AB temsilcileri, yeni yaptırımlar tehdidinde bulundu. Yaptırımlarla ilgili nihai kararın 24 Eylül’deki AB zirvesinde alınacağı öğrenildi. 

Türk-Yunan gerginliğine yönelik yaptırımlar konusunda AB içinde ciddi tartışmalar ve hatta bölünmeler olduğu ortaya çıktı. Almanya ısrarla diplomatik yolların denenmesi gerektiğini öne çıkarması, Berlin’in iki ülke arasındaki aracılık çabalarını sürdüreceği, Türkiye ekonomisi üzerindeki nüfuzunu yitirmek ve mülteciler konusunda da boşa düşmek istemediği şeklinde yorumlandı. 

Başbakan Merkel’in yaz dönemi basın konferansında Atina hükümetinin haklı olduğunu söyleyip, ardından gerginliğin tırmandırılmasına karşı olduğunu açıklaması, Berlin’in yangına körükle gitmekten yana olmadığına bir diğer işaret olarak yorumlandı. Angela Merkel’in, denizdeki ekonomik bölgeler tartışması için karşılıklı müzakereler gerektiğini belirtmesi, Macron’un tutumundan farklı olarak değerlendirildi. Ancak bazı çevrelerde, bunun Berlin ile Paris arasında “iyi polis-kötü polis” türünden bir rol paylaşımı olabileceği de düşünülüyor. 

+49 – BERLİN

FOTO: A.A. / DPA 

HABERE YORUM KAT