Çiftçiler Almanya'yı felç etti: Eylemlerde aşırı sağcı tehlike!

Çiftçiler Almanya'yı felç etti: Eylemlerde aşırı sağcı tehlike!

Almanya'da çiftçilerce düzenlenen gösterilerde dikkat çeken bir detay daha vardı. Aşırı sağcı AfD'ye bağlı gruplar, hemen her eylemde gövde gösterisi yapmaya çalıştı. Yetkililer, eylemlere katılan yurttaşları uyardı.

Küresel ekonomik buhrandan payına düşeni alan Almanya'da grev ve protestolar artıyor. İşverenler ve sendikalar arasındaki uzlaşmazlıklar, bazı sektörlerde grevlere neden olurken, haftalar önce tarımsal dizel sübvansiyonunun kaldırılmasını ve planlanan araç vergisi muafiyetini protesto etmeye başlayan çiftçiler, ülkede çok sayıda bölgeyi traktörlerle felç etti.

Yeni yıla, artan hayat pahalılığının bir sonucu olarak gösterilere tanıklık ederek başlayan Almanya'da, 18 Aralık'ta binlerce çiftçi Berlin'e çıkarma yaparak, bir "uyarı" mitingi yapmıştı. Söz konusu taleplerinin hala karşılanmaması nedeniyle ülke genelinde harekete geçen çiftçiler, traktörler, pankartlar ve yürüyüşlerle birden fazla bölgede eylem yaptı.

Edinilen bilgiye göre, Nisan ayına kadar sürmesi beklenen protesto programında, 15 Ocak'ta yine Berlin'de yapılması planlanan "büyük miting" de yer alıyor.

Gösteriler bugün sabah saatlerinde de devam etti. Farklı şehirlerde araç konvoyları oluşturuldu. Önceden planlanan lokasyonlarda bir araya gelen çiftçiler, yüzlerce traktörle trafiğe çıktı. Bazı bölgelerde, yol kapatma eylemleri nedeniyle trafik kazaları yaşandı. Polis, eylem olacağı ihbarını aldığı otoyollarda, geniş güvenlik önlemleri aldı.

Protestolar yer yer üretimi de engelledi. Fabrikalara giden lojistik yollarının çiftçilerce kapatılması, üretimin aksamasına neden oldu.

Eylemlerde öne çıkan bir detay daha vardı...

"AŞIRI SAĞCI RADİKALLERE DİKKAT EDİLMELİ"

Aşırı sağcı siyasetiyle bilinen Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) üyeleri, çiftçiler tarafından düzenlenen eylemlerin neredeyse tamamına katılım gösterdi. Hükümet yetkilileri, bu desteğin arkasında "masumane bir tavır alış yatmadığını, aşırı sağcı örgütlerin, çiftçilerin demokratik taleplerle düzenledikleri gösterileri bir propaganda aracına dönüştürmeye çalıştıklarını" ileri sürdü.

Eylem konvoylarında yer alan çok sayıda araca, AfD bayrakları asılırken, üzerlerinde sağcı sloganların yer aldığı pankartların kullanıldığı görüldü.

Araçların bazılarına da aşırı sağcı örgütlerin siyasi eylemlerde kullandıkları "Alman İmparatorluğu" bayrağı asıldığı görüldü.

Eylemlerin, taleplerin kabul edilmemesi halinde, birkaç ay daha süreceği iddia ediliyor. Yetkililer, gösterilerin, "şiddet eylemine" dönüşmesi olasılığına karşı her ne kadar tedbirli olsalar da endişeliler. Bazı protestolarda yer alan şüphelilerin, taşkınlık göstererek, katılımcılar ve polis arasında çatışma çıkmasına yol açtığı örnekler, gözlerden kaçmıyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT