Almanya'da trafik neden sağdan akıyor: Asırlar öncesine uzanan alışkanlık

Almanya'da trafik neden sağdan akıyor: Asırlar öncesine uzanan alışkanlık

Almanya'da ve çok sayıda ülkede trafik sağdan akarken, başkaca ülkelerde soldan akıyor. Peki bunun temel nedeni ne? İşte detaylar...

Kurallar insan yaşamı için gerçek bir belirleyendir. Bazıları, toplumsal bir sözleşme olan yasalarca güvence altında tutulurken, bazıları ise gelenekseldir ve yazılı değildir.

Almanya'da 200 yıldan uzun bir süredir trafiğin sağdan akması da gündelik yaşantıda sorgusuz uyduğumuz ancak "Bir sebebi olmalı" demeyi pek de düşünmediğimiz kurallardan biri.

Ülkede trafik, henüz at arabalarından oluşurken, dönemin Alman İmparatorluğu'nun, 1910 yılında modern karayolu trafiğinin başlangıcına yönelik düzenlemeyi hayata geçirmesiyle, "sağdan akış" kural bellendi.

Ancak "soldan akışın", sağdan akışa göre daha eski bir tarihi olduğu ve Orta Çağ'a kadar uzandığı söyleniyor. Bunun temel nedeninin ise genellikle sağ elini kullanan binicilerin, kılıçlarını rahat çekmelerini ve acil bir durumda kendilerini soldan gelen bir saldırgana karşı daha iyi savunmalarını kolaylaştırması olduğu ileri sürülüyor. Ancak bunlar yalnızca teori...

Peki sağdan akış nasıl ortaya çıktı?

Sağdan trafiğin ilk kez Fransa'da ortaya çıktığı söyleniyor. Napolyon Bonapart döneminde Fransa, kendi yönetimi altında kıta Avrupa'sının büyük bölümüne boyun eğdirdi ve ele geçirdiği her yerde hukukun üstünlüğünü emretti.

BRİTANYA KARŞI ÇIKTI

Avrupa'da birçok ülke bu yükselişi kabul etti ve Fransız Devrimi'nin getirisi olan kurallara bağlı dizayn olmaya başladı. Sağdan akış da bu kurallar bütününün getirilerinden biri oldu.

Fransa'nın karşısında konum alan Büyük Britanya ise, bu kuralların çoğundan arı kaldı. İngiltere ve etkisi altındaki ülkelerde trafiğin soldan akışının temel nedeninin de bu olduğu düşünülüyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT