Almanya’da İslam din dersi karşıtlığı: Açılan dava mahkeme tarafından reddedildi
Almanya’da Saarland İdari Mahkemesi, ilkokullarda İslam din dersi verilmesine karşı açılan davayı reddetti.
Ülke basınındaki haberlerde, Musevi bir Alman vatandaşının Saarland eyaletinde ilkokullarda verilen İslam din derslerine karşı açtığı davanın, Saarland İdari Mahkemesi tarafından, davacının “kişisel olarak etkilenmediği” ve “haklarının da ihlal edilmediği” gerekçesiyle reddedildiği belirtildi.
Mahkemenin, İslam din dersinin düzenlenmesi ile davacının kişisel haklarının ne şekilde ihlal edildiğinin açıklığa kavuşmadığı ve bu kişinin din özgürlüğünün de etkilenmediğine işaret ettiği aktarıldı.
Saarland eyaletinde 4 ilkokulda model proje kapsamında verilen İslam din dersinin yasalara aykırı olduğunu savunarak dersin yasaklanmasını isteyen davacının, İslam din dersinin okutulmasının din ile devlet işlerinin ayrılması ilkesiyle uyuşmadığı ve din dersinin prensip olarak anayasaya aykırı olduğunu savunduğu ifade edildi.
Saarland eyaletinde Musevi din dersinin de desteklenmediğini ileri süren davacının, eyaletin model proje kapsamında Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (DİTİB) ile işbirliği yapmasını da eleştirdiği kaydedildi. DİTİB'in Almanya'nın içinde de hükümet eden Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzantısı olduğunu. DİTİB camilerinin Musevilik ve İsrail karşıtlığıyla öne çıktığını iddia eden davacı, bu nedenle olumsuz etkilendiğini ve taraf olduğunu belirtti.
Davacının mahkemenin ret kararına itiraz etme hakkı bulunduğu bildirildi.
Saarland eyaletinde 5 yıldan beri devam eden ve bir yıl önce 4 yıl daha uzatılan model projede, Saarland eyalet yönetimi, İslam din dersinin okullarda verilmesinde 6 Müslüman dini kurumla iş birliği yapıyor.
+49 – BERLİN