Almanya'da birçok ürün süpermarket raflarından kaldırılıyor
AB'ye getirilen yeni bir düzenleme nedeniyle birçok ürünün artık Almanya'da satılmama riskiyle karşı karşıya.
Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği (AB), mikroplastiklerin satışını çeşitli alanlarda kademeli olarak yasaklamayı planladığını duyurdu.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun, mikro plastik içerikli ürünlerin yasaklanmasına ilişkin kararı oldukça geniş bir ürün yelpazesini kapsıyor. Bu yasak, diş macunundan makyaj malzemelerine, saç spreyinden yumuşatıcılara ve oyuncaklara kadar birçok ürünü içeriyor.
Mikroplastikler olarak adlandırılan, biyolojik olarak parçalanamayan ve boyutu 5 milimetreye kadar olan küçük plastik parçacıklar, günlük yaşamın farklı alanlarında karşımıza çıkabilirler. Bu parçacıklar içme suyu ve gıda gibi temel ihtiyaçlarımızda dahi bulunabilirler.
Bu yasaktan Almanya'daki marketlerde bulunan birçok ürün de etkileniyor.
Alman süpermarketlerinde ''alışveriş arabası'' kuralları: 5 yıla kadar hapis cezası...
AB DÜZENLEMESİNDEN ETKİLENEN ÜRÜNLER
-Sentetik spor sahalarında kullanılan petrolün işlenmesi sonucu oluşan granüler malzemeler
-Cilt soyma, koku ve renk elde etmek için kullanılan içerisinde mikroplastik içeren kozmetikler
-İçerisinde mikroplastik maddesi bulunan oyuncak, ilaç, tıbbi cihaz, gübre ve tarım ilaçları
Almanya'nın popüler çikolatasının yapımında "böcek dışkısı" kullanılıyor
MİKROPLASTİK İÇEREN ÜRÜNLER NEDEN YASAKLANDI?
Mikroplastikler, çevre için büyük bir tehdit oluştururlar çünkü parçalanamadıkları için binlerce yıl doğada kalabilirler. Avrupa Kimyasallar Ajansı'na göre, bu mikroplastikler piyasada sıkça ve kontrolsüz bir şekilde kullanılıyor.
Hollanda'nın liderliğindeki 5 AB üyesi, bu ürünlerin alternatiflerinin bulunduğunu ve 2014 yılında mikro plastiklerin yasaklanmasını talep etti. Avrupa Kimyasallar Ajansı da bilimsel araştırmalar sonucunda bu yasağı destekledi.
AB Komisyonu, 25 Eylül'de bu yasak kararını onayladı ve 15 Ekim 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Mikroplastiklerin çoğu kozmetik ürünlerde, özellikle diş macunu, makyaj malzemeleri ve yumuşatıcılar gibi ürünlerde kullanılıyor.
Almanya’da süpermarket kasalarında dikkat! Alışveriş yaparken sahte paraların kurbanı olmayın
Çocukların ilgisini çeken parlak simli kozmetik ürünlerden oyuncak ve el işi ürünlerine kadar birçok ürün mikroplastik içeriyor. Araştırmalar, en çok satılan 10 kozmetik markasından 9'unun mikroplastik içerdiğini gösteriyor.
Ciltteki ölü deri hücrelerini temizlemek için kullanılan mikroboncuklar, duş jelleri ve küçük taneli diş macunları gibi ürünlerde de mikroplastikler bulunuyor. Ayrıca giysiler, suni çim sahalar, ilaçlar ve tıbbi cihazlar da mikroplastik içerebilirler.
AB Komisyonu'na göre, mikroplastikler hem insan sağlığına hem de çevreye zarar veriyor. Öte yandan mikroplastiklerin gıda ve içme suları yoluyla insan ve hayvan vücuduna girdiği araştırmalarla kanıtlanmıştı. Bu parçacıkların bağışıklık sistemi ve üreme üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir.
Avrupa'daki birçok üniversitede, mikroplastiklerin sağlık üzerindeki etkilerini inceleyen araştırmalar devam ediyor. Ayrıca mikro plastiklerin çevre kirliliğine katkıda bulunduğu da kesin olarak saptandı.
Mikroplastik yasağı, salınan mikroplastik miktarını azaltmayı ve suyun kalitesini artırmayı hedeflemekte. AB Komisyonu, "Sıfır Kirlilik Eylem Planı" kapsamında, 2030 yılına kadar mikroplastik kirliliğini yüzde 30 oranında azaltmayı amaçlıyor.
ARTI49
Fotoğraf: Unsplash