Alman süpermarketlerinde ''alışveriş arabası'' kuralları: 5 yıla kadar hapis cezası...

Alman süpermarketlerinde ''alışveriş arabası'' kuralları: 5 yıla kadar hapis cezası...

Almanya'da vatandaşların süpermarket alışverişleri sonrasında, alışveriş arabalarıyla ilgili uymaları gereken kurallar var aksi taktirde farkında olmadan suç işlemiş olabiliyorlar.

Birçok insan alışveriş yaparken süpermarketlerin koyduğu kurallardan habersiz olabiliyor.

Her süpermarketin işleyiş düzeni ve şekli farklı olabiliyor. Toplu alışverişlerde vatandaşlar için alışveriş arabaları ise büyük önem taşıyor.

Peki Kaufland, Lidl and Co.'da hangi kurallar geçerli ? Araba “ödünç” alınabilir mi? Otoparka götürülebilir mi?

HAPİS CEZASI ALABİLİRSİNİZ

Bazı vatandaşlar alışveriş sonrasında aldıklarını otomobillerine yerleştirmek için alışveriş arabalarını otoparklara götürüyor. Kimisi markete geri götürmezken alışveriş arabalarının çalındığı bile oluyor. Alman Perakendeciler Birliği'nin tahminlerine göre Almanya'da her yıl 100.000'e kadar alışveriş sepeti çalınıyor.

Alışveriş arabalarının çalınması aslında büyük bir suç. Ceza Kanunu'nun 242. maddesine göre şirket malının çalınması en kötü durumda beş yıla kadar hapisle cezalandırılabilir.

Ancak istisna olan durumlar olabiliyor. Alışveriş sepetini kısa bir süre için "ödünç alan" ve hızlı bir şekilde geri veren kişi, Alman yasalarına göre "yalnızca" kullanım karinesi yapmış oluyor. Fakat birçok süpermarket şubesinde bu artık mümkün değil çünkü Kaufland ve Co. gibi süpermarket zincirleri alışveriş sepetlerini özel immobilizerlerle korumuş durumda.

ARTI49
Fotoğraf:Unsplash

HABERE YORUM KAT