Koronavirüs aşısının satışları düştü, Biontech alarm vermeye başladı

Koronavirüs aşısının satışları düştü, Biontech alarm vermeye başladı

İlaç şirketi Biontech, koronavirüs aşısı ile büyük karlar elde etti. Bu yıl ise satış bilançosu olumlu görünmüyor.

Mainz merkezli aşı üreticisi Biontech, 2024 mali yılına zararla başladı. Şirketin Pazartesi günü Mainz'da yaptığı açıklamaya göre, bir önceki yılın aynı dönemindeki 502,2 milyonluk kârın ardından ilk çeyrekte 315,1 milyon Euro'luk net zarar söz konusu oldu. Ciro, 2023'ün ilk çeyreğindeki 1,27 milyar Euro'dan 187,6 milyon Euro'ya geriledi.

Biontech bu durumu, şirketi dünyaca ünlü yapan Covid-19 aşısının satışlarının düşmesiyle açıkladı. Şirkete göre, şu anda önümüzdeki 2024/25 aşılama sezonu için daha uyarlanmış bir Covid-19 aşısı üzerinde çalışıyor. Biontech ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) uyarlama için tavsiyelerini verdiklerini duyurdu. Şirket bunu bu ayın sonunda yetkililere sunmayı planlıyor.

Mainz merkezli şirket, 2024 yılının tamamı için 2,5 ila 3,1 milyar Euro arasında bir ciro beklemeye devam ediyor. Ancak bunun yaklaşık yüzde 90'ının bu yılın son aylarında elde edileceğini varsayıyorlar.

ÇALIŞMALAR HANGİ AŞAMADA

Şu anda iki çalışma da faz 3 aşamasında: Akciğer kanserine karşı bir ilaç adayı üzerinde yapılan bir çalışma geçen yılın Haziran ayından beri devam ediyor ve meme kanserine karşı potansiyel bir ilaç üzerinde yapılan bir çalışma da bu yılın başında eklendi. Tekrarlayan rahim ağzı kanserine karşı bir ilaçla ilgili bir başka faz 3 çalışmasının da kısa süre içinde başlaması bekleniyor.

CEO ve kurucu ortak Uğur Şahin bir basın açıklamasında, bu yıl içinde uyarlanmış Covid-19 aşısının geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi ile kanser ilaçlarının geliştirilmesinin ilerletilmesi gerektiğini söylemişti:

“Biontech, kanser ve bulaşıcı hastalıklara karşı ilaçlarla ticari olarak faaliyet gösteren bir şirket haline gelecektir.”

Bulaşıcı hastalıklar alanında Biontech geçen yıl sıtma, tüberküloz ve Mpox'a karşı aşı adayları için klinik denemelere başladı. Mpox eskiden maymun çiçeği olarak biliniyordu.

ARTI49

HABERE YORUM KAT