Almanlar, Türk-Müslüman kreşini tartışıyor: Erdoğan etkisi...

Almanlar, Türk-Müslüman kreşini tartışıyor: Erdoğan etkisi...

Dortmund'un ilk Müslüman kreşinin birkaç eğitim dönemi sonra, yasal olarak faaliyetlerine başlayacağı kesinleşti. Türk cemaati durumdan memnunken Alman kamuoyu kimi endişeleri masaya yatırıyor. İşte detaylar...

Almanya'nın kalabalık Müslüman nüfusa sahip şehirlerinden Dortmund'da, ilk "Müslüman çocuk kreşi" açılıyor. Kreş, 2026-27 eğitim döneminde, anaokulu olarak yasal faaliyetlerine başlayacak ve yıl içerisinde yaklaşık 105 çocuğa eğitim verecek.

Kreş, Westhoffstraße'deki Türk derneği Tügem'in eski bir binasında yer alacak ve Almanya'da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve partisinin bir uzantısı olarak görülen Ditib'e bağlı Lalezar Derneği tarafından işletilecek.

Kreşin "Türkiye devletine bağımlı olduğu ve Türk hükümetinin siyasal değerlerini Almanya'daki Müslümanlar içerisinde yaygınlaştırmak üzere politik davrandığı" düşünülen Ditib'e bağlı faaliyet gösterecek olması, Alman kamuoyunda da endişelere neden oluyor.

Dortmund Belediyesi tarafından Alman basınına yapılan açıklamada, derneğin kreşte İslami gelenek ve ritüellerin öğretilmesine ağırlık vermek istediğini açıkladığı belirtildi.

BAŞKA DİLLER DE KULLANILACAK

Derneğin "kreşten" beklentileri, tartışmaları daha da derinleştirdi. Tartışılan başlıklar arasında, çocukların eğitimleri Almanca alacakları yönünde bilgi verilse de öğretmenlerin başka diller kullanabileceği endişesi de var.

Dernek yetkilileri, Almanca dışında dillerin de kullanılmasının, çocukların entegrasyonunu kolaylaştıracağını iddia ediyor. Bunun, çocukların "anlaşıldıklarını" düşünmelerini sağlamada yardımcı olacağı da ileri sürülüyor.

"ÇOCUKLAR İNANÇLARI NEDENİYLE AYRILMAMALI"

Ülke genelinde çok sayıda Müslüman topluluğu, farklı lokasyonlarda kreşler işletmeye devam ediyor. On yılı aşkın bir süredir Mannheim'da kreş işleten Lalezar Derneği'nin girişimi ise Dortmund'da ilk olacak.

Düsseldorf göç araştırmacısı Klaus Spenlen, Ditib'in kreş üzerindeki olası etkisi konusunda uyarıda bulundu. "Çocukları inançları nedeniyle diğer inançlardan insanlardan ayırmak entegrasyona yardımcı olmaz" diyen Spenlen, talebin yüksek olabileceği yönünde bir beklentilerinin olduğunu da paylaştı.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
2 Yorum