Yeni yasa tasarısı: “Müslümanlar Almanya’ya ait, Almanca konuşan imamlar yetiştirilecek”

Yeni yasa tasarısı: “Müslümanlar Almanya’ya ait, Almanca konuşan imamlar yetiştirilecek”

CDU Partisi, "Yeni Temel İlkeler" adlı yasa tasarısında ülkenin değerlerini paylaşan Müslümanların Almanya'ya ait olduğu ve İsrail'in var olma hakkının tartışılamayacağı ifadelerini kullandı.

Almanya'da Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) "Yeni Temel İlkeler" adlı taslak programını kamuoyuna tanıttı. Programda öne çıkan unsurlar arasında, Müslümanların sadece ülkenin değerlerini paylaşanlar arasında kabul edilmesi, Almanya'da yaşayan Müslümanların anayasa çerçevesinde canlı bir toplum hayatı oluşturulması yer aldı. CDU, Almanca konuşan imamların yetiştirilmesini istedi.

CDU Genel Sekreteri Cars Lindemann, partinin bu programla iktidara hazır olduğunu belirterek, "Almanya'daki insanlar huzursuz ve yönlendirilmeye ve desteğe ihtiyaç duyuyorlar. Bunu bu temel programla sağlayacağız." dedi. Programın seçim programı olmadığını, ancak gelecek 10 yıl için geçerli olacağını söyleyen Lindemann, "Alman kültürüne bağlılığın" önemini vurguladı.

Almanca konuşan imamların yetiştirilmesi gerektiği vurgulanan programda, "Cami cemaatlerinin yabancılar tarafından finanse edilmesine ve imamların yurt dışından görevlendirilmesine alternatifler bulunmalıdır." dendi.

“İSRAİL’İN VAR OLMA HAKKI” TARTIŞMASI

İsrail'in güvenliğinin Almanya'nın devlet meselesi olarak görüldüğü programda, "İsrail'in var olma hakkı ve İsrail vatandaşlarının güvenliği bizim için tartışılamaz. İsrail'in terörden, korkudan ve şiddetten uzak yaşama hakkı vardır." ifadesine yer verildi.

Yasa tasarısında Avrupa'ya sığınma başvurusunda bulunanların güvenli üçüncü ülkelere nakledilmesi ve orada işlem görmeleri gerektiği belirtilerek, "Güvenli üçüncü ülkelerle kapsamlı bir sözleşme anlaşması imzalanmalıdır." değerlendirmesi yapıldı.

Öte yandan eski CDU Genel Sekreteri Ruprecht Polenz bu yasa tasarısını eleştirdi. Polenz, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "Alman pasaportu olan herkes, Almanya'ya aittir. Nokta. Anayasa'nın 4. maddesi din özgürlüğünü güvence altına almaktadır. Dinlerin hepsi Almanya'ya aittir. Laik devlet, farklı din ve değerlerle bir arada yaşamayı garanti eder." ifadesini kullanarak taslak programı sorguladı.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
2 Yorum