Almanya, Türk imamları geri gönderiyor

Almanya, Türk imamları geri gönderiyor

Almanya'da görev yapan Türk imamların kademeli olarak Türkiye'ye gönderilmelerine karar verildi.

Türkiye tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı imamların Almanya'ya gönderilmesi tartışmaları, iki ülke arasında yürütülen süreçle karara bağlandı. Birkaç yıldır Alman devletinin gündeminde olan tartışma, Türkiye'den gelen Türk imamların, kademeli olarak ülkelerine geri gönderilmesi kararında mutabık kalınarak sonuçlandı.

"PROPAGANDA YAPIYORLARDI"

"Devlet memuru" statüsüyle Türkiye'den Almanya'ya gönderilen Diyanet'e bağlı imamların, "Alman toplumunun gerçekliğine hakim olmadıkları" ve "Türkiye Cumhuriyeti Devleti lehine siyasal propaganda yaptıkları" iddia ediliyordu.

Ülkede bulunan İslamcı cemaatlerin bir bölümü tarafından da "istenilmeyen" Türk din görevlileri, Federal İçişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamaya göre kademeli olarak geri gönderilecek.

KADEMELİ OLARAK GERİ GÖNDERİLECEKLER

Almanya'da, Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olarak çalıştıkları belirtilen yaklaşık bin vaizin yerini, önümüzdeki birkaç yıl içinde kademeli olarak, Almanya'da eğitim almış imamlar alacak.

Hükümet yetkilileri, ülkedeki Müslüman nüfusun ibadet ihtiyaçlarını karşılayacak kadar imam kapasitesi oluşturmayı hedeflediklerini ve görev almak isteyenleri teşvik edici planlamalar yapacaklarını duyurdu.

ALMAN DEVLETİ EĞİTECEK

Buna göre; İslam ilahiyatı lisans programlarından mezun olan adaylar, üç ayaklı bir eğitime tabi tutulacak. Eğitimler; Almanca dersleri, İslam dini eğitimi ve Alman tarihi, sosyo-politik konular ve değerler başlıklarında yapılacak.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, konuya ilişkin Alman gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Uzun müzakerelerin ardından Türkiye ile ilk kez, Türkiye'den devlet tarafından istihdam edilen imamların görevlendirilmesine son verecek bir anlaşma imzalayabildiğimiz için çok mutluyum. İmamların dinler arası diyaloğa katılmalarını ve toplumumuzdaki inanç meselelerini tartışmalarını istiyoruz."

ARTI49

HABERE YORUM KAT