Almanya'daki Türk cemaatinden dikkat çeken çıkış: Diyanet'in imamlarına ihtiyacımız yok

Almanya'daki Türk cemaatinden dikkat çeken çıkış: Diyanet'in imamlarına ihtiyacımız yok

Almanya'da faaliyet gösteren İslam Toplumu Millî Görüş cemaati, Türkiye'den gönderilen imamlara ihtiyaçlarının kalmadığını dile getirdi.

Almanya'daki İslam Toplumu Millî Görüş'ün Genel Sekreteri Ali Mete, dikkat çeken bir çıkışta bulundu.

Ali Mete, cemaatleri üzerine yaptığı açıklamada, "Organizasyona çoğunlukla Alman vatandaşları katılıyor. Bu nedenle artık bir Türk kuruluşundan söz etmek doğru değil" dedi.

"BAĞIMSIZ BİR CEMAATİZ"

Mete, Neue Osnabrücker Zeitung'a yaptığı açıklamada, Türkiye'den Diyanet tarafından görevli imamların Almanya'da görev yapmasına da ülkedeki Müslümanlar olarak ihtiyaçlarının kalmadığını dile getirdi. Kendi cemaatlerinin yüzlerce kadroyla cami ve ibadethanelerde görev yaptığını belirten Mete, "Türkiye'den görevlendirmeler geçici bir çözümdü. Almanya'da yakın zamanda imam açığımız da kalmayacak" ifadelerini kullandı. Mete, cemaatlerinin "her tür oluşumdan bağımsız olduğunu" öne sürdü.

ANLAŞMAYA VARILMIŞTI

Alman basını ve hükümeti bir süredir Türkiye'den Diyanet'in Almanya'daki imamları belirlemesine karşı çıkıyordu. Tartışmalarda, Türkiye'deki hükümetin Almanya'daki imamları kendi siyasi görüşlerini yaymaları için kullanıldığı savunularak, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB)'e karşı açıklamalar yapılıyordu.

Tartışmalara neden olan görevlendirmelere ilişkin, İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında, Türk imamların Alman cemaatlerine gönderilmesine son verilmesi konusunda bir anlaşmaya varılmıştı.

BİRLİKTELERDİ

Alman basınında yer alan haberlerde, cemaatin daha önceleri Türkiye'den Ak Parti ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile işbirliği içerisinde, destekleyici bir pozisyonda oldukları da hatırlatıldı.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
1 Yorum